la crònica

Pilotes fora

El judici havia creat gran expectació. Pel cas que es jutjava –una querella contra el president del Girona FC, Josep Gusó, per un suposat delicte de falsa denúncia quan era treballador de Caixa Girona– i també pels testimonis: l'antiga cúpula de l'entitat financera, inclòs l'expresident Arcadi Calzada. Al final, grans absències. Ni Calzada, ni l'exvicepresident Max Marcó, ni l'exdirector general Aleix Gimbernat, ni l'exconseller general Tomàs Sobrequés no es van exposar als flaixos dels mitjans ni a l'interrogatori. La defensa de Gusó, que els havia citat, hi va renunciar a darrera hora.

Per situar-nos cal remuntar-nos al 2002, quan la fiscalia investiga, a instàncies de la UGT, presumptes irregularitats a Caixa Girona. Gusó en aquell moment és el responsable d'immobles de l'entitat. Es presenta a fiscalia un document que presumptament ha signat Gusó en què afirma que coneix les irregularitats. Un any més tard, Gusó nega els fets i es querella contra el llavors secretari sindical de la UGT a Caixa Girona, Ricard Mués, el qual havia presentat l'escrit a la fiscalia. Al final, la querella s'arxiva perquè una prova pericial demostra que la firma del document és de Gusó. Llavors és la fiscalia qui es querella contra Gusó, per un suposat delicte de falsa denúncia. I Mués s'hi persona com a acusació particular.

Gusó va ser el primer a arribar als jutjats. Se'l veu nerviós. També Mués. El president del Girona, però, no s'amaga. Mentre fuma fora dels jutjats, es deixa fotografiar i filmar per tots costats. De mica en mica comencen a arribar els testimonis. «Jo no sé què hi faig aquí», diu la majoria. Hi trobàvem a faltar gent. «Es deuen fer esperar», pensem. Després ens diuen que no hem d'esperar. Comença el judici. Gusó declara amb les mans creuades rere l'esquena, movent els dits contínuament. Reitera que no ha signat aquell document i que el deuen haver manipulat. Explica que quan treballava a Caixa Girona signava papers en blanc per quan calia fer tràmits i ell no hi era. Creu que potser algú es va apoderar d'un d'aquests fulls, ja que tothom tenia accés a la seva taula. Mués, amb la veu mig nuada i molt nerviós, diu que recorda perfectament que Gusó va signar el document al capó del seu cotxe, a Caldes. També recordava que qui els va presentar va ser Enric Vilert, ara president de la Diputació de Girona i en aquell moment treballador d'una altra caixa. Memòria no compartida per Vilert, que declara que no recorda la trobada. La situació s'embolica –si no ho està prou– quan s'explica que Mués va retirar diverses causes contra Caixa Girona a canvi de pactar un acomiadament improcedent que li va reportar una indemnització de 302.000 euros. Segons Mués, va estar «pressionat». Una pressió que, diu, va viure Gusó el 2003 perquè presentés la querella.

Fins a nou testimonis, entre els quals l'expresident de la comissió de control de Caixa Girona, Salvador Carrera, i alguns alts càrrecs de l'entitat. Ningú corrobora la versió que a Caixa Girona se signen documents en blanc. Tampoc fan costat a Mués. Tot són pilotes fora en un partit en què el president del Girona, aquest cop, no seia a tribuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.