Economia

Foment proposa agilitzar els ERO temporals

Empreses com ara Naturgy o el Banc d’Espanya faciliten el teletreball

Es promou la delegació de vot a les juntes

La patronal Foment del Treball ha proposat un pla de xoc econòmic perquè les empreses puguin fer front a la crisi del coronavirus que, entre altres punts, preveu la rebaixa d’impostos i la facilitació de mesures com ara els expedients de regulació d’ocupació (ERO) temporals. En un document publicat ahir, l’organització empresarial presidida per Josep Sánchez Llibre demana que s’extremin les mesures econòmiques i advoca per un pla d’acció que tingui en compte accions de suport als principals sectors afectats, entre els quals hi ha el transport i la logística, el turisme o les indústries culturals; l’ajornament en el pagament d’impostos empresarials i de les cotitzacions socials; línies de finançament especial i també “facilitar la realització d’ERO de caràcter temporal a les empreses, amb una major aportació pública, que no suposin cap pèrdua retributiva per als empleats, i que aquests ERO temporals no puguin afectar drets futurs”. En aquest sentit, la patronal demana que s’exoneri l’empresari del preavís de 15 dies en cas de “quarantena o aprovació pública de tancament temporal d’escoles”.

Sigui com sigui, les empreses ja estan adoptant mesures per facilitar el teletreball, com és el cas de grups com ara Naturgy (l’ofereix als empleats amb fills menors de 16 anys o a persones dependents a càrrec) o entitats com per exemple el Banc d’Espanya (per a empleats que no estan de cara al públic). Naturgy també promou la delegació de vot a la junta d’accionistes. Banc Sabadell havia recomanat ahir el teletreball als empleats dels seus centres corporatius de Madrid, i també a aquells empleats situats a la Rioja, a Vitòria i a la localitat de Labastida. Seat va confinar dilluns als seus domicilis 29 treballadors de Martorell que havien tingut contacte amb malalts.

LA XIFRA

540
treballadors
del Banc Sabadell dels edificis corporatius que l’entitat té a Madrid podrien passar a fer teletreball.

Bars i restaurants volen aturar l’augment d’impostos

L’allau de cancel·lacions que està afectant bars i restaurants en aquests moments per la suspensió de grans congressos, com ara el Mobile, i l’alarma generalitzada pel coronavirus i les males perspectives de futur, fan que el Gremi de Restauració de Barcelona hagi fet una bateria de propostes per intentar frenar la “crisi econòmica” i demani a l’Ajuntament d’Ada Colau que aprovi una carència en el pagament de la taxa de terrasses i, abans que acabi l’any, revisi a la baixa els nous imports aprovats en l’últim ple del 2019. “Si ja consideràvem desproporcionada la taxa de terrasses que va aprovar el ple al desembre, una taxa que ja hem impugnat als tribunals, és obvi que, amb la situació actual, ara estigui fora de lloc”, va assegurar ahir Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona.

A la Generalitat li demana que “deixi en suspens la tramitació del nou pressupost” i que “revisi l’increment i la creació de nous tributs que s’havien previst, il·lògics en un context d’emergència econòmica”. A l’Estat li proposa que permeti “ que els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) puguin ser adoptats de manera unilateral per l’empresa sense que calgui haver d’obrir el període de consultes a què obliga la legislació en aquests moments”. Això implicaria –diu aquest gremi– “suspendre els contractes de treball de manera temporal i evitaria, per tant, haver de recórrer a l’acomiadament col·lectiu”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia