Una comarca sense DO

Els sector agrícola i ramader de les Terres de l'Ebre considera que el cementiri nuclear perjudicarà la seua imatge

«La Ribera d'Ebre som un forat, no tenim cap DO», diu el portaveu de la Coordinadora Anticementiri Nuclear i regidor de l'Ajuntament de Miravet, Josep Maria Sáez, que es pregunta irònicament: «Si el magatzem de residus nuclears fos bo, ens el donarien a la Ribera?». Els productors de la zona veuen amb preocupació l'impacte que causaria sobre els seus productes la instal·lació del cementiri de residus nuclears. El delegat del govern a l'Ebre, el republicà Lluís Salvadó, també considera que el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus d'alta radioactivitat entra en contradicció amb el model de territori pel qual aposta el govern. «Generarà llocs de treball, però no debades, perquè perjudicarà la feina de les empreses agràries i el turisme rural», assenyala Salvadó. Per la seua banda, el coordinador d'Unió de Pagesos (UP) a l'Ebre, Joan Montesó, rebutja l'MTC «perquè és una altra agressió al territori». «Com hem d'apostar per les produccions de qualitat i l'agroturisme al costat d'un cementiri nuclear?», es pregunta Montesó.

Les nuclears ja han perjudicat els productors de la Ribera algun cop. «Quan es va produir la fuita de partícules radioactives, les vendes de fruita dolça van baixar», explica el gerent del Grup Fruiter de Benissanet, Marc Piñol, totalment contrari a què l'MTC s'instal·le a Ascó. «No pot ser que la decisió de cinc regidors hipoteque el futur de la resta de la població», assenyala Piñol. Tot i que la qualitat del préssec de la Ribera és reconeguda pels mercats, fa anys que està en tràmit la indicació geogràfica protegida (IGP).

També els responsables de la DO del vi de la Terra Alta rebutgen que el cementiri de residus nuclears s'instal·le a les Terres de l'Ebre. «Donem ple suport a la Coordinadora Anticementiri; no volem el magatzem de residus nuclears», diu el president de la DO Terra Alta, Jaume Descarrega. A la Terra Alta també hi ha DO de l'oli, que inclou Ascó, Flix i Riba-roja. «A principi de febrer tenim reunió del consell rector i un dels temes que tractarem serà el magatzem de residus nuclears», manifesta el president de la DO de l'oli Terra Alta, Ramon Llop. Tot i això, però, ja s'ha pronunciat contra l'MTC: «El món cooperatiu ha fet inversions molt fortes i ha apostat per la qualitat amb unes produccions que són reconegudes: com he de dir que fem el millor oli del món al costat d'un cementeri nuclear?». «La gent no s'ho creurà», hi afegeix Llop. Serà també al febrer que es pronunciaran a la DO Montsant (que inclou part de la Ribera). «Al sud ja ho tenim tot: les nuclears i la petroquímica; hem de lluitar pel paisatge, i el cementiri nuclear no ens ajuda; com més lluny el posin millor», diu el president de la DO Montsant, Jaume Domènech.

PRODUCCIÓ AGRÍCOLA
A LA RIBERA D'EBRE

Préssec
1.616 hectàrees
28.794 tones
0,29 euros/quilo
Cirera
533 hectàrees
2.783 tones
1,96 euros/quilo
Mandarina
50 hectàrees
750 tones
0,25 euros/quilo
Taronja
6 hectàrees
180 tones
0,24 euros/quilo
Oliva
10.123 hectàrees
18.706 tones
0,50 euros/quilo
Raïm
1.429 hectàrees
7.020 tones
0,15-0,40 euros/quilo
Ametlla
3.888 hectàrees
2.980 tones
0,55 euros/quilo
DO de l'oli Terra Alta
Inclou els municipis d'Ascó, Flix i Riba-roja
DO Siurana
Hi ha cooperatives de la Ribera d'Ebre inscrites
DO Montsant
Inclou Garcia, Móra la Nova i Tivissa

Agricultura invertirà 4,6 milions d'euros en dos regadius al nord de la Ribera d'Ebre

L.M

El Departament d'Agricultura destinarà enguany 4,6 milions d'euros a la finalització de dos regadius a la zona nord de la Ribera d'Ebre. Es tracta del rec de suport a la zona Mont-redons - Valls (que ocupa una superfície de 615 hectàrees al terme municipal de Flix), amb una inversió de 2,5 milions d'euros, i del rec de Vingalis (340 hectàrees situades entre Flix i Vinebre), que costarà enguany 2,1 milions d'euros. En tots dos casos els regadius afecten una zona d'oliveres, ametllers i fruita dolça. «En el context de crisi econòmica de la Ribera d'Ebre, i especialment de Flix, s'han de donar alternatives i aquesta obra contribuirà a diversificar l'economia i incrementar la productivitat dels conreus», explica el director dels serveis territorials d'Agricultura a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya. Segons Espanya, al nord de la Ribera d'Ebre hi ha molt pocs pagesos a títol principal i els recs de Mont-redons i Vingalis poden fer que s'incremente la població agrària. De fet, el director dels serveis territorials d'Agricultura a l'Ebre ja ha manifestat moltes vegades que la població que es queda sense feina pel tancament de fàbriques i per la crisi de la construcció pot reconduir la seua activitat cap al sector agrícola.

Amb tot, Espanya prefereix no pronunciar-se sobre l'impacte que tindrà la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó sobre la producció agrícola i ramadera de la Ribera d'Ebre, i sobre les produccions que tenen distintiu de qualitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona