Economia

Municipal

Santa Coloma tindrà un espai innovador per a dones

El nou centre de recursos i economia feminista s’instal·larà a l’antiga fàbrica de la Ciba i ocuparà 6.000 m²

La inversió, que ascendeix a prop de 3 milions d’euros, es farà amb fons municipals i europeus

Santa Coloma de Gramenet projecta la creació d’un centre únic a l’Estat dedicat a les dones que se situarà a l’antiga fàbrica de productes químics i farmacèutics Ciba-Geigy. L’equipament, que tindrà més de 6.000 m², es convertirà en un centre de recursos per a dones, on s’oferiran serveis d’assessorament, orientació sociolaboral, suport a l’emprenedoria i millora de l’ocupabilitat, i on també hi haurà espai per a la creació i la recuperació de la memòria històrica de les dones i un centre de documentació, entre altres coses. L’objectiu és convertir-lo en espai al servei de l’apoderament de les dones en tots els àmbits de la vida a imatge d’altres centres que ja funcionen a Europa i a l’Amèrica del Nord i que passi a formar part de la xarxa europea de centres que treballen de manera coordinada per a la millora de la qualitat de vida de les dones. També es vol atraure grups d’investigació i cursos universitaris.

L’espai, de propietat municipal des de l’any 1983, es rehabilitarà per mantenir la seva fesomia externa industrial, ja que es tracta d’una de les poques fàbriques que queden dretes a Santa Coloma i té una de les façanes més emblemàtiques de la ciutat per la seva ubicació a l’entrada del municipi, a tocar del pont de Santa Coloma. A l’edifici hi havia hagut abans un institut i els jutjats de la ciutat, i estava tancat i sense cap ús des de fa deu anys.

El projecte representa una inversió inicial de 2,9 milions d’eros. La rehabilitació de l’edifici té un cost de 2,2 milions, que se sufragarà amb fons municipals mentre que la resta, 750.000 euros, procedeixen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) i es destinaran a la posada en marxa de l’equipament. Un cop comenci a funcionar, la previsió és que els costos de manteniment i gestió siguin d’uns 150.000 euros anuals, segons va explicar l’alcaldessa, Núria Parlon, durant la presentació del projecte. Parlon va destacar la importància d’aquesta iniciativa enfocada a les dones. “Són el col·lectiu més afectat per les conseqüències de la pobresa i el que té més dificultats d’inserció laboral”, va assegurar amb xifres que mostren que l’atur femení a Santa Coloma està tres punts per sobre del masculí i que les dones majors de 45 anys desocupades de llarga durada representen el 16% del total d’aturats.

Està previst que en breu s’iniciïn els treballs previs de desbrossament i enderrocs i el mes de maig pugui començar la construcció per abordar la rehabilitació de les façanes durant els mesos d’estiu. La previsió és que durant el primer semestre del 2019 pugui entrar en funcionament la primera fase del projecte, que inclourà el Centre d’Informació i Recursos per a les Dones, que es traslladarà des de la seva ubicació actual a la plaça de Montserrat Roig; també s’obrirà un centre de documentació i memòria de les dones. A final del 2019 està previst poder inaugurar els espais destinats a la formació i al foment de l’economia social, solidària i feminista, on hi haurà espai per a aules, una zona de cotreball i despatxos per poder fer acompanyament de les propostes d’emprenedoria que vagin sorgint. En una tercera fase està previst que l’equipament tingui també un restaurant. A la coberta hi haurà una terrassa practicable de més de 900 m² on s’instal·larà un hort urbà.

LA XIFRA

2,9
milions d’euros
s’invertiran en la posada en marxa de l’equipament. L’Ajuntament de Santa Coloma posarà 2,2 milions i 750.000 procediran del fons europeu Feder.

LA FRASE

Les dones són el col·lectiu més afectat per les conseqüències de la pobresa i el que té més dificultats d’inserció laboral
Núria Parlon
Alcaldessa de santa coloma de gramenet


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona