Economia

Torra promet diàleg al Cercle

El president de la Generalitat demana als empresaris que també pressionin Madrid perquè escolti

Els empresaris li preguen que faci “el major dels esforços” per evitar l’enfrontament i la fractura social

Diàleg, diàleg i si encara no s’ha parlat prou, més diàleg. “No creuen que ha arribat l’hora d’encetar la gran proposta de país? Que independentistes i no independentistes treballin junts? Perquè junts som més forts.” El president de la Generalitat, Quim Torra, es va refermar ahir en la seva recepta que parlant la gent s’entén en les democràcies consolidades i que “el diàleg és el desllorigador d’aquesta situació”, segons va dir en la seva intervenció davant els empresaris del Cercle d’Economia, reunits a Sitges per celebrar la XXXIV Reunió del lobby econòmic, als membres del qual no va permetre, però, fer-li cap pregunta. Segons va explicar el president del Cercle d’Economia, Juan José Brugera, als periodistes, el president havia excusat el torn de preguntes en no tenir encara el govern constituït. “Em comprometo a tornar-ne a parlar quan el govern estigui en marxa”, va prometre Torra. El president de la Generalitat va explicar que la “prosperitat del país” és el que mou les forces sobiranistes i va recordar que l’actuació contrària als interessos catalans per part del govern de Madrid ha convertit la situació en insostenible. “Madrid va arribar a reconèixer un dèficit fiscal del 8% amb Catalunya. S’ho imaginen això a les seves empreses, any rere any?”, els va preguntar. Torra també va recordar que els indicadors econòmics catalans són bons (i alguns de rècord) i que “tot i la propaganda, la veritat s’ha imposat a la postveritat” i l’economia ofereix durant el primer trimestre de ’any “indicadors objectius i positius”.

Per al president, l’economia catalana ha demostrat ser “sòlida com una roca” a pesar dels intents del govern espanyol per “perjudicar-la” amb informacions “catastrofistes”, com ara la suposada violència als carrers o la confrontació social i instruments com les ajudes a les empreses a traslladar la seu social.

Però el diàleg va centrar en gran mesura el discurs de Torra, sobre la base que “junts som més forts” i reclamant “que la política torni a la política”, segons va repetir diverses vegades en el seu parlament. Però Torra va insistir en la necessitat de tenir un interlocutor i va recordar la tendència al blocatge per part del govern espanyol a totes les mesures que els anteriors presidents de la Generalitat li van fer arribar. “Totes les propostes que hem fet, o s’han menystingut o no s’han escoltat”, es va queixar.

Iniciativa valenta

En relació a la proposta del Cercle d’Economia per millorar l’autogovern de Catalunya (i que passa per un nou Estatut amb rang de “constitució catalana” dins d’un model territorial amb “trets federals” com l’espanyol), Torra es va mostrar agraït i la va qualificar de “valenta i interessant”. “Però els prego que facin aquesta proposta també si ve [a Sitges] algun representant del govern espanyol, perquè nosaltres estem disposats a parlar de tot però volem saber de què està disposat a parlar el govern espanyol”, va dir. “Ens cal saber la proposta que el govern espanyol té per a Catalunya”, va insistir Torra.

En el programa inicial estava previst que el president espanyol, Mariano Rajoy, participés dissabte en la cloenda, però ahir els organitzadors de la trobada no podien confirmar qui vindria al seu lloc.

El president dels empresaris va demanar al president de la Generalitat “el major dels esforços per superar l’enfrontament en què s’ha instal·lat la política i que de forma preocupant s’ha traslladat a la societat”, instava Brugera. A més, va recordar que l’estabilitat jurídica i la legalitat són una responsabilitat política i és determinant a l’hora de generar confiança empresarial.

“La urgència se situa en la moció de censura però el major conflicte és el català, perquè en qualsevol escenari futur encara hi estarà”, va prioritzar Brugera, qui va reclamar a Madrid un “govern estable capaç d’arribar a acords, i el problema català és el primer d’ells”, va assegurar.

La trobada del Cercle a Sitges continuarà avui amb taules rodones i conferències sobre lideratge i estratègia empresarial, i tancarà la jornada el debat amb els principals partits polítics catalans de la proposta d’autogovern presentada pels empresaris.

LES FRASES

El diàleg és el desllorigador. La discrepància política no pot ser mai un problema
Quim Torra
President de la Generalitat de Catalunya
La urgència se situa en la moció de censura però el major conflicte és el català perquè es manté
Juan José Brugera
President del Cercle d’Economia

Demà pren possessió el govern

ò.p

Fonts de Presidència van confirmar ahir que ja tenen el compromís del govern espanyol que el DOGC publicarà finalment avui el decret 3/2018 de nomenament dels consellers que dimarts va signar Torra, però que el diari oficial va seguir ahir sense incloure. En quedar-se sense publicar el primer decret, del 19 de maig, el president ja va anunciar que presentarà una querella per prevaricació contra Mariano Rajoy. Un cop superat aquest tràmit indispensable, la presa de possessió del govern es farà demà al Palau de la Generalitat. Altres fonts apuntaven que segurament serà al migdia i que, a diferència de l’acte auster que va protagonitzar el president, probablement s’atansi més als estàndards habituals fins ara i també tingui convidats, ja que suposarà l’aixecament automàtic del 155. De moment no s’han fet públics encara més nomenaments, entre els quals prendrà rellevància precisament el del nou comissionat del 155, que dependrà de Presidència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona