Els sindicats denuncien que la comissió per industrialitzar l'Ebre no funciona

El govern proposa comprar ara els terrenys i les naus de la multinacional Lear a Roquetes

La comissió per industrialitzar i crear ocupació a les Terres de l'Ebre es tornarà a reunir el 26 de març, una trobada que serà presidida pel conseller d'Innovació, Josep Huguet. En aquesta reunió s'han de concretar quines actuacions es duran a terme enguany i a què es destinaran els 11,1 milions d'euros (1,1 són específics per al sector del moble) que l'Estat ha concedit a les Terres de l'Ebre en concepte d'industrialització. De moment, les propostes del govern no satisfan els sindicats i han decidit plantar cara. «Fins ara hem assistit a reunions informatives, no hi ha diàleg amb els agents econòmics i socials», ha manifestat el secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre, Josep Casadó.

A través de la comissió i del fons d'industrialització, la UGT i CCOO esperaven que es concretarien actuacions per dinamitzar l'economia productiva de les Terres de l'Ebre. «La nostra sorpresa és que els deu milions d'euros del pla d'industrialització es destinaran a avançar projectes que ja estaven previstos per la Generalitat, i que la inversió anirà per via local», ha denunciat el secretari general de la UGT a l'Ebre, Wifredo Miró. En aquest sentit, els sindicats alerten que la inversió del fons d'industrialització es podrà destinar a les actuacions que proposen determinats ajuntaments, sense tenir en compte les necessitats globals de les Terres de l'Ebre.

Una de les propostes que el govern ha posat sobre la taula, i a la qual els sindicats s'oposen, és la compra dels terrenys i les naus industrials de la multinacional Lear a Roquetes, un espai que l'empresa deixarà de fer servir a l'abril, quan tancarà definitivament. Els sindicats recorden que durant la negociació de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de Lear es va sospesar la possibilitat que la Generalitat adquirís aquestes naus industrials per aconseguir una indemnització més elevada per als 500 treballadors de la fàbrica. «El govern ho va rebutjar en aquell moment, no entenem per què ha de comprar-les ara», ha dit Casadó. Els terrenys de Lear a Roquetes estan valorats en una xifra d'entre 1,5 i 2 milions d'euros i si bé actualment no estan gaire ben situats (són a la carretera dels Reguers) quan es desdoble l'eix de l'Ebre (C-12) quedaran a 500 metres d'aquesta via. Amb tot, CCOO i la UGT acceptarien la compra d'aquestes naus industrials si servís per portar alguna empresa a la zona.

Els sindicats tampoc no comprenen que el govern inclogui en el pla d'industrialització les propostes de diversos ajuntaments per posar en marxa vivers d'empreses; ara n'hi ha dos (Camarles i Flix) i se'n projecten quatre més.

Pla estratègic

Per la seua banda, la UGT i CCOO proposen que el govern encarregue un pla estratègic de l'Ebre que defineixi quins són els punts forts de l'economia i s'hi aposte clarament.

Es convocaran més mobilitzacions

Els sindicats havien posat moltes expectatives en la comissió creada després de la manifestació del 31 d'octubre de l'any passat contra el tancament de Lear, però també per reclamar la reindustrialització de les Terres de l'Ebre. «Si el govern creu que aquella mobilització era només pel tema de Lear i resolt el tema de Lear s'ha solucionat el problema, s'equivoca com tantes vegades li ha passat a les Terres de l'Ebre», ha assenyalat Miró. I hi ha afegit: «Aquí la gent té un sentiment d'abandonament, no és possible que pretenguen que es faci a l'Ebre en situació excepcional allò que es fa en altres llocs del país en situació normal.» En aquest sentit, els sindicats alerten el govern que si no canvia els seus plantejaments tornaran a sortir al carrer. «Vam avisar que no era només un tema de Lear, si el govern no modifica la situació hi haurà un problema entre sindicats i administració», ha dit Casadó. Així, si en la pròxima reunió de la comissió per a la industrialització el govern no mou fitxa, els sindicats podrien abandonar-la i preparar, conjuntament amb les patronals, una mobilització.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Sor Lucía Caram i el cantautor Sergi Carbonell, premis Climent Guitart

LLORET de mar
ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA
Unió europea

La CE demana explicacions a X per haver reduït els moderadors de continguts

barcelona
economia

El PIB català creix un 2,6% al primer trimestre

barcelona

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona
economia

El govern espanyol i els sindicats acorden la reforma del subsidi d’atur sense el suport de la patronal

barcelona
ECONOMIA

El BBVA ja va descartar millorar l’oferta al Banc Sabadell

barcelona
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes