Economia

Arxivada la querella dels taxistes contra Uber i Cabify per estafa, blanqueig i alteració del preu de les coses

L’impulsor de la denúncia, ‘Tito’ Álvarez, ha demanat la inhabilitació del seu exadvocat, l’exjutge Elpidio Silva

La titular del jutjat d’instrucció número 3 de l’Audiència Nacional, María Tardón, ha acordat l’arxivament d’una querella presentada per centenars de taxistes professionals contra Cabify, Uber i altres empreses de VTC pels delictes d’estafa, contra la hisenda pública, contra els drets dels treballadors, administració deslleial, blanqueig de capital i alteració del preu de les coses amb engany.

A la querella, dirigida contra 18 corporacions i 39 persones físiques, es denunciava que com a conseqüència de la seva actuació hi havia hagut una intromissió il·legítima en un mercat tan intensament regulat com el del taxi, fet que li causava danys i perjudicis permanents.

En canvi, la magistrada entén que la denúncia partia d’una “premissa falsa”, que era considerar que la conducta dels querellats es produïa en un mercat lliure i desregulat, “quan no és així”. Al contrari, Tardón subratlla que es tracta d’un sector intervingut i sotmès a regulació estatal, autonòmica i local, per la qual cosa no es poden acceptar els fets que relata la querella. “Sobretot quan el que s’assenyala és que la conducta dels VTC gira al voltant de l’engany que es causa als consumidors en oferir-los aquests serveis”, afirma.

La magistrada subratlla, també, que “s’omet” que no hi ha “ni la possibilitat de manipulació dels preus en un sector intervingut”, ni tampoc un engany als consumidors “que paguen per un servei que accepten lliurement i anticipadament”. És per això, aprofundeix, que no s’aprecia la “principal conducta delictiva descrita” que és, “precisament, la que arrossega els altres delictes connexos o derivats que s’invoquen a la querella”.

Així doncs, estima la magistrada, tampoc es pot apreciar la concurrència del delicte d’estafa i frau a la hisenda pública que giren, igualment, al voltant de l’esmentat element típic de l’engany.

La Plataforma Integral del Taxi va començar a presentar pel juny les primeres querelles a l’Audiència Nacional contra Uber i Cabify, a més d’empreses vinculades i alguns dels seus directius per diversos delictes penals. En total, els taxistes van anunciar la intenció de presentar fins a 2.000 querelles, de les quals 700 eren de taxistes de Barcelona.

El portaveu de Taxi Project i impulsor de les querelles, Alberto ’Tito’ Álvarez, ha presentat una denúncia contra el seu exadvocat –i alhora redactor de les querelles–, Elpidio Silva, al Col·legi d’Advocats i ha demanat la seva inhabilitació. Álvarez l’ha acusat de cometre “faltes molt greus que van contra el codi deontològic de l’advocacia”. Segons ha explicat, la resolució podria arribar en 30 dies i ha avançat que en els pròxims dies donarà a conèixer més accions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les últimes pluges salvaran la meitat de la collita de cereal a la Catalunya Central

SANT MARTÍ DE TOUS/ GAIÀ
economia

Xoc Sabadell-BBVA a la CNMV i pel 50,01%

madrid
SOCIETAT

CCOO critica l’acord laboral signat per a la Copa Amèrica

BARCELONA
ECONOMIA

El Port de Barcelona i el de Xangai col·laboraran en innovació i descarbonització

TÀRREGA
Economia

El Sabadell insta el BBVA a dir quins accionistes donen suport a l’OPA

barcelona
amèrica del sud

L’Argentina es paralitza en la segona vaga general contra Milei

barcelona
Economia

El Sabadell respon: Denuncia el BBVA a la CNMV per vulnerar la llei d’OPAs

barcelona
VIDRERES

L’àrea d'economia va gestionar 67 ofertes de feina el 2023

VIDRERES
Consolidar un monopoli?
l’anàlisi

Consolidar un monopoli?