Economia

Pedagogia i recerca per conservar la gamba, en l’inici del pla Palamós Peix

La Confraria de Pescadors de Palamós posa a prova un nou disseny de tapa reixada per separar el gel a les cubetes de crustaci

Inicien les visites escolars

El pla estratègic Palamós Peix ha arrencat amb accions de divulgació i recerca aplicades a la pesca. Ahir al migdia, la Confraria de Pescadors i el consistori –implicat a través del Museu de la Pesca– van presentar el prototip de cubeta hermètica amb una tapa reixada interior per separar les gambes del gel que s’empra per conservar-les a una temperatura inferior a 5ºC.

Diferents embarcacions la posaran a prova, però el patró major de la confraria, Toni Albalat, va avançar alguns dels avantatges que hi veuen, com ara el repartiment més homogeni de la temperatura –ja que s’evita el contacte directe amb el gel– i el fet que sigui un material reutilitzable –ara fan servir film plàstic d’un sol ús i amb el risc que amb una ventada a la coberta de l’embarcació acabi surant al mar–. Alhora, el disseny obre la porta a l’ús de tapes per precintar les cubetes i garantir la traçabilitat del producte, amb el segell de qualitat de Gamba de Palamós, de la llotja fins a la peixateria o restaurant de destí.

Activitats educatives

El programa d’activitats també preveu la participació dels 400 escolars de primària i secundària del municipi, amb visites a la llotja per conèixer les espècies que es capturen, el funcionament de la subhasta i els beneficis del consum de peix i marisc per a la salut.

Les visites s’han dissenyat de manera que els alumnes vegin i toquin el peix; fins i tot que el classifiquin i l’etiquetin com es fa a les barques o la llotja. El pla estratègic l’impulsen l’Ajuntament de Palamós, el Museu de la Pesca i la confraria, amb la participació de sectors econòmics, educatius, sanitaris i científics vinculats amb el municipi, amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament local a través del peix desembarcat a la llotja palamosina.

LES XIFRES

5
graus
és la temperatura que no ha de superar la gamba un cop capturada, i que es manté amb gel a les cubetes.
400
escolars
del municipi, de primària i secundària, visitaran la llotja per veure el peix de prop i saber-lo apreciar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona