Economia

Sant Carles de la Ràpita serà la seu del clúster d'aqüicultura de Catalunya

Govern i empreses dissenyen un pla de dinamització del sector que es posarà en marxa al setembre

El govern seguirà l'exemple del sector del moble, amb la creació d'un centre tecnològic a la Sénia, en l'aqüicultura. En aquest cas s'aprofitaran les instal·lacions de l'IRTA de la Ràpita per donar suport tecnològic a la cinquantena d'empreses del sector que hi ha al país. De fet, les empreses del sector ja han fet una primera reunió a la Ràpita en què el govern els va presentar la seua proposta de pla de dinamització, que ahir es va fer públic en el marc de la reunió de la comissió de seguiment per la industrialització de les Terres de l'Ebre. Un pla que forma part dels sistemes territorials d'innovació que impulsa l'agència de suport a la competitivitat de les empreses catalanes ACC1Ó, que depèn del Departament d'Innovació. «Volem aglutinar totes les empreses de Catalunya i desenvolupar mesures de suport de manera conjunta», va explicar el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó.

Entre les propostes que el govern fa al sector aqüícola hi ha la posada en marxa de projectes de desenvolupament de productes, projectes de gestió i valorització de residus, estudis de mercat, creació d'una marca pròpia, missions comercials inverses per potenciar l'exportació del sector, formació de directius i suport a la comercialització. «Són unes mesures que s'han proposat al conjunt d'empreses i que durant els pròxims tres mesos es consensuaran amb el sector», va dir Salvadó.

Cinc sectors potents

La crisi econòmica afecta de ple les Terres de l'Ebre, aquest any s'han presentat una quarantena d'expedients de regulació d'ocupació als serveis territorials de Treball. Amb l'objectiu de dinamitzar l'economia ebrenca, el govern ha identificat cinc sectors potents, un dels quals és l'aqüicultura. També el sector del moble, l'agroalimentari, els nous materials i els residus industrials són sectors estratègics. A excepció de l'agroalimentari tots estan vinculats a un centre de recerca tecnològica, és per això que el govern ha encarregat una diagnosi d'aquest sector i estudia quin centre de recerca pot donar-li suport. El sector agroalimentari ocupa 2.450 treballadors a les Terres de l'Ebre, cosa que representa un 25% del total dels treballadors industrials al territori.

Creixement d'un 30% anual

La demanda de peix al mercat està en fase de creixement però els recursos extractius estan estancats, per això es preveu un creixement continuat del sector aqüícola, que el darrer any ja ha crescut un 30%. La cinquantena d'empreses que hi ha al país, i que estan localitzades al delta de l'Ebre, Barcelona i el Maresme, facturen anualment 400 milions d'euros i ocupen un miler de treballadors. Es tracta d'unes empreses de dimensions molt diferents: n'hi ha 5 que facturen la meitat del total, mentre que la resta són petites empreses. El pes d'aquest sector a les Terres de l'Ebre és significatiu, amb empreses com el grup Balfegó, que es dedica a la pesca, engreix i comercialització de tonyina, i els productors de mol·luscos del Delta agrupats en una federació i amb una producció anual de 3 milions de quilos de musclos i 1 milió de quilos d'ostres.

Mentre que a la dècada dels setanta la producció aqüícola es limitava a un 3,9% del total de producció pesquera, aquest percentatge va pujar fins al 9% a la dècada dels noranta i actualment suposa un 36%. «El potencial de creixement d'aquest sector és important i les Terres de l'Ebre tenen aquí una eina de futur», va dir Salvadó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.