Economia

Colau, Sindicats i Barcelona Comerç demanen als propietaris que suspenguin o redueixin els lloguers

En un carta conjunta a les entitats que representen els tenidors d’habitatges i locals, defensen que aquestes mesures contribuirien a mantenir llocs de treball i facilitar la recuperació econòmica

L’alcaldessa espera que el Consell de Ministres aprovi aquest dimarts una mesura per “protegir” els llogaters

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; els secretaris generals de CCOO i UGT a Catalunya, Javier Pacheco i Camil Ros, i el president de Barcelona Comerç, Salva Vendrell, han instat les principals entitats que representen els propietaris d’habitatges i locals a la ciutat que promoguin rebaixes o suspensions en el pagament dels lloguers en el context de l’estat d’alarma decretat per l’emergència sanitària del coronavirus SARS-CoV-2 (Covid-19).

En una carta conjunta adreçada al Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona, al Col·legi d’Administradors de Finques de Barcelona-Lleida i a la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, els signants subratllen la “situació dramàtica” i la “reducció dràstica” d’ingressos que han patit les famílies treballadores i les petites i mitjanes empreses de la ciutat a causa de l’estat d’alarma per contenir el coronavirus i el “sobreesforç” que suposarà per a totes elles pagar el lloguer.

De fet, destaquen que per moltes famílies l’únic ingrés era l’activitat econòmica d’una botiga que ara està “clausurada o reduïda”, i que el pagament del lloguer del local és la despesa fixa més important a la que hauran de fer front.

És per això que defensen que cal adaptar els lloguers “rebaixant preus, facilitant carències, suspensions o condonacions”. En concret, exigeixen la “suspensió immediata” dels lloguers en mans de grans empreses i Socimi (Societats Anònimes Cotitzades d’Inversió Inmobiliària).

“Creiem fermament que la suspensió del pagament dels lloguers o rebaixes substantives en els preus contribuiran notablement al manteniment de milers de llocs de treball, han de facilitar la recuperació econòmica i el retorn a la normalitat un cop hagi finalitzat l’estat d’alarma”, indiquen en la carta.

L’alcaldessa i els sindicats defensen que la suspensió o reducció dels lloguers seria “un alleujament essencial” per a les famílies i les empreses “durant aquests moments d’incertesa”. La carta apel·la a les entitats de propietaris perquè protegeixin “l’economia de les famílies treballadores de la ciutat” i es comprometin amb la cohesió social i el benestar de les persones.

“Més enllà de les mesures que necessàriament ha d’adoptar el govern de l’Estat, com a representants d’un gruix molt significatiu de les propietats d’habitatges i locals comercials de la ciutat, els instem a fer una crida entre els seus clients perquè adaptin els lloguers”, conclou la carta.

Protegir els més “vulnerables”

En una roda de premsa aquest dilluns a la tarda al consistori, Colau ha assenyalat que el seu govern estarà “molt pendent” de la mesura que es pugui aprovar aquest dimarts per part de l’executiu espanyol i que, ha recordat, “hem demanat la mesura en públic i en privat”.

En aquest sentit, ha assegurat que “entenem que hi ha una negociació en curs” i “diferents sensibilitats i opinions” dins del govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem sobre com cal abordar la qüestió, amb posicions que van des de plantejar crèdits al 0% d’interès fins a proposar que siguin els grans propietaris els que assumeixin el cost dels lloguers.

Colau ha subratllat que, en qualsevol cas, “és essencial que ningú perdi casa seva”. “Es produiran impagaments que no seran per mala fe sinó per una causa sobrevinguda que ningú desitjava. Creiem que és inacceptable que ningú pugui perdre casa seva o el seu comerç per no poder pagar el lloguer”, ha dit.

Es per això que s’ha mostrat confiada que del Consell de Ministres en surti alguna mesura per “protegir” els més “vulnerables”, és a dir, els llogaters. “Ha de ser una cosa immediata, espero que pugui haver-hi un acord perquè la mesura es pugui aprovar demà”

L’alcaldessa ha defensat que els grans tenidors d’habitatges tenen “enormes beneficis” i, per tant, poden assumir una carència o un impagament de dos o tres mesos.

És per això que ha fet una crida als fons voltor i els grans propietaris a “fer un exercici de corresponsabilitat”. “És fonamental que no recaigui sobre els llogaters haver de demanar ajudes”, ha opinat.

En el cas dels petits propietaris que depenen del pis o el local que tenen llogat com a principal font d’ingressos sí que veuria amb bons ulls que puguin obtenir una ajuda de l’Estat.

Colau ha reivindicat que l’Ajuntament no s’ha quedat de braços plegats i que, juntament amb UGT, CCOO i Barcelona Comerç, ha enviat una carta a les entitats de propietaris immobiliaris perquè suspenguin o adaptin les rendes a la crisi de la Covid-19.

Sobre la vaga de llogaters convocada a partir de l’1 d’abril, l’alcaldessa s’ha limitat a dir que entén “la preocupació socials” i que hi hagi mobilitzacions dels que més pateixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona