Economia

El sector turístic creu que a l’estiu molts hotels no obriran

Reconeixen que, encara que es pugui obrir a l’estiu, la recuperació del turisme serà molt lenta

Demanen ajuts reals i “no per quedar bé” per a les pimes i autònoms

“Hi haurà establiments que tancaran definitivament”

Setmana Santa i tots els establiments turístics estan tancats. Tot i que el sector ha entès que aquesta és una mesura “extraordinària perquè la situació és extraordinària”, no deixen de preguntar-se com s’ho faran per superar la crisi perquè estan convençuts que aquest 2020, encara que es pogués obrir a l’inici de l’estiu, tancaran amb pèrdues. I segons el sector, el que és pitjor és que hi haurà molts establiments turístics que no podran obrir aquest any i que altres hauran de tancar definitivament.

“L’estiu serà molt complicat i no sabem si molts hotels podran obrir. Obrir un hotel té un cost molt elevat i, a més, hi ha poques reserves per a l’estiu”, assegura el president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero. Creu que el turisme es recuperarà però comenta que aquesta recuperació no serà ràpida. “Hi ha estudis que asseguren que el sector turístic s’acabarà recuperant d’aquesta crisi entre final d’any i principis del vinent i jo estic segur que durant uns anys anirem al ralentí”, comenta Escudero, que assegura que la gestió que està fent l’Estat “és dolentíssima”; estem “sortint a tot el món com a gestió desastrosa” i això “ho pagarem”, afirma.

És per tot això que el president de la Federació d’Hostaleria fa una crida al govern de l’Estat i a la Generalitat per ajudar les petites i mitjanes empreses relacionades amb el turisme i els autònoms perquè quan “rasques” una mica i decideixes sol·licitar un ajut t’adones “que és una incongruència i una forma perquè els governs treguin pit, però en realitat el que s’ofereix no són ajudes”. “En primer lloc, no estem d’acord que la Generalitat declari ajudes que no es basen en cap normativa o disposició al DOGC, com per exemple la supressió de la quota mínima tributària del cànon de l’aigua que paguen els hotels, que no sabem com es pot sol·licitar, o els ajuts a les microempreses o autònoms, que fa una setmana que en sentim a parlar però encara no existeix cap disposició i, per tant, no es pot sol·licitar”, manté Escudero, que comenta que són mesures que surten a l’aire per quedar bé però que només fan que confondre l’empresari. Els governs, diu, “s’omplen la boca d’ajuts” i després, quan els vols demanar, “et trobes amb restriccions” i “lletra petita”, com per exemple en el cas de l’ajut que s’ha posat en marxa d’un màxim de 2.000 euros per als autònoms, “que té moltes mancances”.

El president del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar, Enric Dotras, assegura que el sector està molt preocupat “pel mercat internacional”, i per això “tenim clar que aquest any ens hem de centrar en el turisme de proximitat”, diu. “Estem demanant a les diferents administracions grans campanyes de promoció i màrqueting a perímetres de dues o tres hores de la zona, com és el cas del sud de França, Catalunya i Espanya. Tot el que es pugui fer amb cotxe i amb unes hores raonables”, manté. Assegura que demanen a les administracions que els diguin “en quines condicions” es podran posar en marxa perquè “ningú sap quins protocols s’hauran de seguir quan es pugui obrir”. “Necessitem que els govern apostin per salvar les empreses i que posin ajuts de veritat perquè el sector està preocupat perquè no tenen ingressos i les despeses segueixen pràcticament igual i això és inassumible per a una gran part del teixit empresarial”, hi afegeix. Mentrestant, segons comenta Dotras, des de Lloret “comencen a buscar estratègies perquè quan obrim es pugui donar confiança al client que la zona és segura”.

El president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, assegura que després de l’emergència sanitària “ens tocarà arremangar-nos i pensar com tornar a aixecar els negocis i fer tornar els turistes”. Assegura que tothom està molt perdut perquè s’ignora “quins protocols s’hauran de seguir quan es pugui obrir”. “El futur del sector és complex perquè no hi ha protocols d’actuació. El sector turístic no tornarà a ser com era fins que no hi hagi una vacuna per a aquest virus”, explica.

El president de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA), Lluís Parera, assegura que al sector els preocupa “la crisi econòmica que vindrà després de la sanitària”. “El turisme depèn de la mobilitat i la mobilitat és el que s’ha paralitzat. Ens preocupa el turisme internacional, si podran venir i de quina manera vindran”, comenta. Creu que, si es pot obrir, a l’estiu hi haurà menys turistes i ja avança que es veuran obligats a congelar preus.

LES FRASES

Necessitem que els governs apostin per salvar les empreses i que posin ajuts de veritat
Enric Dotras
PRESIDENT DEL GREMI D’HOSTALERIA DE LLORET DE MAR
Ens tocarà arremangar-nos i pensar com tornar a aixecar els negocis i fer tornar el turista
Miquel Gotanegra
PRESIDENT DE L’ASSOCIACIÓ DE CÀMPINGS DE GIRONA

La restauració s’ha de replantejar com afronta el retorn a l’activitat

Imma Bosch

El gerent del Grup Costa Brava, Martí Sabrià, assegura que els restaurants i bars de la demarcació també ho estan passant malament i que els veu “en situació de risc important”, i que hi ha “establiments que ho tindran complicat si la crisi d’allarga”. “Els restaurants són empreses amb poc múscul. A la demarcació hi ha 5.500 bars i restaurants que ocupen unes 30.000 persones i quasi tots són petites empreses”, explica. Sabrià comenta que prop del 80% dels que havien capitalitzat l’atur a la sortida de la darrera crisi van muntar un bar o un restaurant i “això va generar empreses poc musculades i poc professionals”. “El que ho ha fet bé n’ha après i ara és un bon bar o restaurant, però la situació de poc múscul no ha canviat gaire”, manté. També és cert, continua explicant Sabrià, que les anàlisis que s’han fet de situacions produïdes en altres llocs asseguren que es recupera abans la restauració que l’hostaleria. Malgrat aquests estudis, Sabrià pensa que això no passarà a la Costa Brava perquè “si no hi va turisme” la restauració tampoc se’n beneficiarà. En canvi, per Sabrià, el sector hoteler és capaç de resistir ja que són empreses familiars i molts establiments estan amortitzats i posats al dia. “Crec que patiran més els de Lloret perquè els faltarà la intermediació internacional. Els meus obriran tots”, comenta Sabrià, que lamenta que “encara no sap què ha de fer amb els treballadors fixos discontinus”, que són molt importants en el sector, i “ara és el tema laboral més penjat i ens costa assessorar sobre què s’ha de fer”. Sabrià no té clar si després de la pandèmia la demanda haurà canviat. És per això que des de La Cuina de l’Empordanet estan treballant per veure què s’haurà de canviar: “tenir menys taules a les terrasses o als mateixos restaurants”, o si “s’activa el menjar per emportar perquè la gent fa més festes a casa”. “Pot haver-hi un canvi de demanda i d’actitud”, diu.

Per la seva banda, el president de l’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona, Josep Carreras, assegura que “la manca de confiança sanitària” s’haurà de superar i que hi haurà d’haver canvis. “No podem pretendre fer el cent per cent de taules o els mateixos torns de menjar com es feien fins ara o mantenir les mateixes distàncies entre les taules, almenys aquests primers mesos”, diu. Assegura que, igual que en l’hostaleria, en la restauració també ho passen malament i “hi ha una part que ho tindran complicat per tornar a obrir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA