Economia

CaixaBank esquiva la crisi de la Covid-19 i escurça els resultats només un 19%

L’entitat fa provisions per valor de 1.252 milions, que delmen els guanys fins als 1.381 milions

Els marges cauen lleugerament i es redueixen les despeses

Els efectes de la pandèmia es deixen sentir també en forma de reduccions dels beneficis de les entitats financeres el 2020. CaixaBank, però, se’n va sortir relativament bé si es compara amb el conjunt del sector, amb una caiguda de guanys que va quedar en un 19% i que tanmateix va deixar un resultat net de 1.381 milions d’euros anuals.

Gonzalo Gortázar, conseller delegat del grup, va justificar el moderat impacte de la crisi sanitària en els comptes de CaixaBank en un millor volum de negoci i un increment de les quotes de mercat en el que, tant ell com el president de l’entitat, Jordi Gual, van qualificar d’“any difícil”. El gegant financer, que està en tràmits per consumar la fusió amb Bankia, va aconseguir incrementar tant l’estalvi a llarg termini, especialment les assegurances, com els crèdits, incloent-hi els que no van ser avalats per l’Estat per la via de l’ICO. Alhora, va fer una provisió extraordinària, un “fons Covid”, per valor de 1.252 milions, una acció que ha representant un fort delme per als guanys però que pretén ser un coixí de seguretat perquè els màxims representants del banc consideren que el pic de les repercussions de la pandèmia es pot deixar sentir més aquest any que el 2020, en què fins i tot es va reduir la ràtio de morositat de 3,6 a 3,3 punts percentuals. Altres factors que han restat rendibilitat als comptes, tot i que en menor mesura, han estat els recursos destinats a prejubilacions i la revisió del valor de la participació en l’austríac Erste Group. Amb tot, la retallada en les despeses, d’un 4%, va ser superior a la dels marges, entre els quals només va pujar el d’explotació, gràcies a operacions extraordinàries.

Jordi Gual va recordar que en l’últim any CaixaBank ha fet un esforç de renegociació de crèdits i hipoteques amb moratòries i que també ha condonat lloguers, “per ajudar famílies i empreses” afectades per la crisi. Pel que fa al dividend que es pagarà als accionistes, va recordar que ara com ara el BCE en limita el repartiment i no permet destinar-hi més d’un 15% del benefici. De moment, la proposta del consell d’administració que es portarà a la junta d’accionistes és la d’abonar 2,68 cèntims per acció.

LA FRASE

Estic satisfet del resultat del meu mandat aquests anys; per mi ha estat un gran aprenentatge
Jordi Gual
president de caixabank

Sense pressa per a la fusió amb Bankia

Gortázar va descartar retards en el procés de fusió amb Bankia, que dijous va presentar els seus últims resultats en solitari: 230 milions, un 57,6% menys que fa un any a causa de la crisi sanitària. Tot i que la unió va ser anunciada a principi de setembre i aprovada al desembre en sengles juntes extraordinàries, Gortázar va negar que hi hagi una pugna pel repartiment de càrrecs dins del nou gegant financer. “Els calendaris no depenen del repartiment de poder –va subratllar–, sinó de les autoritzacions del supervisor, dels responsables de la competència i del ministeri”. El conseller delegat, que mantindrà càrrec en la nova CaixaBank, al contrari de Jordi Gual, percep “bones sensacions” en la marxa de les converses, tot i que no va concretar com afectarà aquesta integració les plantilles o la xarxa d’oficines. Respecte a la seu, es va limitar a admetre que hi haurà “una racionalització dels grans edificis”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona