Economia

Els empleats de banca, oberts a mobilitzar-se contra els ERO a CaixaBank i BBVA

Els sindicats creuen que les retallades són “desproporcionades” i asseguren que “a cap de les entitats sobra personal”

Els empleats de la banca ja parlen obertament de mobilitzacions contra els ERO anunciats aquesta setmana per CaixaBank i el BBVA, que afecten gairebé 12.000 treballadors a l’Estat, dels quals 1.951 a Catalunya. Consultats per l’ACN, tant CCOO com la UGT veuen “desproporcionades” les retallades de la plantilla i afegeixen que les propostes de les dues entitats són “un punt d’inflexió” dins el sector bancari. “Aquests dos últims ERO són molt més durs que els anteriors”, assegura el responsable del sector financer de CCOO, Joan Sierra. Els sindicats confien en la seva capacitat de negociació –afirmen que els precedents al sector els conviden a ser “moderadament optimistes”-, però també reconeixen que la situació és “molt complicada”.

“És cert que estem en un procés de reestructuració i, per tant, la situació no ens sorprèn; ara bé, creiem que els plantejaments de les entitats són excessius i ens estem plantejant mobilitzacions”, subratlla Sierra. En la mateixa línia s’expressa, el responsable estatal del sector financer de la UGT, Víctor Miravete, que qualifica els últims ERO de “molt negatius” i recorda que el nombre de treballadors afectats representa un percentatge “altíssim” sobre la plantilla actual dels bancs. “Estem parlant de gairebé 12.000 persones entre CaixaBank i el BBVA; és una exageració, i sinònim de desmantellar el sistema financer”, assegura.

De fet, els sindicats lamenten que les retallades recaiguin únicament en la plantilla i asseguren que “a cap de les entitats sobra personal”. Bona prova d’això són les hores extres que van fer molts empleats durant la pandèmia per seguir atenent les necessitats financeres dels clients i tramitar productes com els crèdits ICO, tal com remarca Miravete.

En aquest sentit, Miravete també destaca que la ràtio de clients per cada treballador del sector a l’Estat és molt superior respecte a la mitjana europea. Segons dades de la Federació Bancària Europea (EBF, per les seves sigles en anglès), a cada treballador del sector bancari de l’Estat li corresponen una mitjana de més de 200 clients, una ràtio que entra dins el ’top’ 5 d’Europa i que presenta valors molt superior a països com Alemanya, prop dels 130 clients per empleat.

Negociacions complicades

Tot i que les condicions de sortida proposades per CaixaBank i el BBVA són “poc atractives”, els sindicats confien a evitar la conflictivitat. “Després de la pandèmia, les perspectives de creixement econòmic són bones, i això repercutirà positivament en els comptes de resultats”. En aquest sentit, confien que els bancs tornin a apostar per la negociació que ha caracteritzat el sector.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Consell Regulador del Cava admetrà raïm de fora de la DO pels efectes de la sequera

vilafranca del penedès
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona