Economia

Nou morts per accidents laborals el 2020 a Girona

La xifra es manté estable respecte al 2019

La pandèmia va augmentar la incidència de la mortalitat, tot i la davallada dels accidents lleus i greus

Les comarques gironines van registrar l’any passat un total de nou morts a causa d’accidents laborals, el mateix nombre d’accidents que hi va haver el 2019. Malgrat que la xifra es manté, la incidència d’aquesta sinistralitat va créixer un 4,35% ja que si amb una població activa més petita hi ha els mateixos accidents això vol dir que la incidència d’aquests és més important –el 2020 hi va haver una aturada de l’activitat professional a causa de la pandèmia–, segons assegura el sindicat CCOO. En total, a la demarcació de Girona hi va haver l’any passat 9.027 accidents de treballadors que van comportar baixa mèdica, una xifra que representa un descens del 21,11% respecte al 2019. Els accidents lleus (8.951) van caure un 21,22% i els greus (67) un 5,63%.

Per contra, els accidents in itinere (de camí a la feina o en desplaçaments per motius laborals) van augmentar un 70% el 2020 a la demarcació. Les comarques gironines són l’únic territori on ha augmentat de forma tan important aquest tipus de sinistralitat. Segons CCOO, això és degut a la manca de transport públic adaptat a la mobilitat laboral que hi ha a Girona.

Pel que fa a sectors, els accidents greus van pujar un 50% en la indústria, mentre que els accidents mortals es van reduir en el sector de la construcció i van augmentar en el món dels serveis. D’altra banda, la sinistralitat va augmentar un 85,71% en els treballadors autònoms. Segons CCOO, aquest augment és un exemple clar de “l’abús de les cadenes de subcontractació”.

“Quant a la Covid-19 com a accident de treball, cal parlar del fet que el 90% dels accidents no es van comunicar a l’autoritat laboral”, diu CCOO. Fonts sanitàries i laborals van anunciar, durant el 2020, el contagi de 14.000 treballadors i treballadores, i “només se n’han reconegut 1.530 com a accidents de treball (128 a Girona), la gran majoria en l’àmbit sanitari”.

Al llarg d’aquest 2021 ja s’han registrat quatre víctimes mortals per accidents de treball. Pel que fa a ferits greus, n’hi ha hagut nou i de lleus, 1.459. Segons el sindicat, això vol dir que aquest any es manté la tendència de sinistralitat laboral que hi havia el 2020.

LA XIFRA

9.027
accidents de treballadors
que han comportat baixa mèdica, un 21,11% menys que el 2019.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

Arrenca el Seafood Expo Global amb bones expectatives

L’Hospitalet de Llobregat
economia

Pimec reforça la presència al Vallès amb nova delegació a Terrassa

Terrassa
CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona