Economia

Només el 12% dels treballadors prefereix teletreballar cada dia

Quan es treballa remotament entre 2 i 3 dies a la setmana creix el rendiment i la qualitat de la feina, segons un estudi

CCOO avisa que el teletreball provoca “riscos ergonòmics, psicosocials i organitzatius”

Només el 12% dels empleats prefereix teletreballar i un 4% voldria fer la feina cada dia a l’oficina, segons un estudi de l’IESE i de Savills Aguirre Newman sobre el treball presencial i en remot publicat aquest dilluns.

L’opció preferida del 36% dels enquestats és fer la feina de manera no presencial 3 dies setmanals. De fet, els que teletreballen entre 2 i 3 dies incrementen el rendiment un 19% i la qualitat de la feina fins a un 18%, segons l’estudi. Tot i això, en general, aquells que prefereixen separar la seva vida personal de la laboral tendeixen a sentir-se menys còmodes quan treballen remotament.

El 60% de la població activa espanyola té una feina sense capacitat de teletreballar i els que ho poden fer, però tenen treballs afectivo-socials o els que tenen una cooperació immediata, perden valor si ho fan telemàticament. Els que no tenen aquest problema, al treballar en línia incrementen un 10% l’orgull de pertinença i fins a un 9% la disponibilitat de cara a l’empresa o als clients.

L’estudi també apunta que les reunions en línia tenen una eficiència del 68%, segons els treballadors, davant un 59% en les presencials. Per això, segons les dades de l’IESE i Savills Aguirre Newman, el 46% dels enquestats preferiria fer només un màxim d’una de cada quatre reunions de forma presencial.

Per al grup de persones que són creatives, fer feina des de casa ajuda a ser una mica més innovador i pels que són poc creatius causa l’efecte contrari. Això depèn de la capacitat d’autogestió de cadascú i és per això que la diferència entre hores efectives treballades remotament és de 7,5 envers les fetes a l’oficina que és de 7,42, segons aquest informe extret de 4 estudis diferents realitzats a 3.450 treballadors d’11 països diferents.

En canvi, Comissions Obreres (CCOO) alerta que el teletreball provoca “riscos ergonòmics, psicosocials i organitzatius”.

Així ho han apuntat el responsable del Servei de Coordinació d’Actuacions de Salut Laboral, Rafel Panadès, i el tècnic superior en Prevenció de Riscos Laborals, Ramon Ferrer, durant la jornada ’Teletreball i digitalització: a quins nous riscos ens enfrontem?”, organitzada pel sindicat.

Segons han detallat, els principals efectes sobre la salut es relacionen amb la fatiga visual, els trastorns musculoesquelètics i de salut mental, l’alimentació i els hàbits de consum. Així mateix, el sindicat ha alertat que la creixent digitalització planteja “interrogants” relacionats amb el dret a la intimitat i la protecció de dades.

Segons el sindicat, els principals problemes es relacionen amb els accidents laborals. Així, consideren que les empreses catalanes no tenen una avaluació específica de tots els riscos que implica la feina, de manera que si es fa des de casa encara és més difícil detectar-los.

La responsable de Salut Laboral de CCOO Catalunya, Mònica Pérez, ha explicat que l’avaluació dels riscos en el teletreball es fa a distància, de manera que cada treballador envia informació al seu servei de prevenció. “Tindrem problemes en el reconeixement dels accidents de treball perquè moltes mútues d’empreses voldran que passin com a accidents domèstics”, ha alertat Pérez. “Argumentaran que el treballador està fora de la jornada de treball i serà aquest qui haurà de demostrar que ha estat dins de la jornada i dins el lloc de treball”, ha afegit la responsable de Salut Laboral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA