Economia

L’atur recula però encara és un 21% més alt que fa un any

La xifra de desocupats cau per sota del mig milió en el primer trimestre, però encara supera en 88.100 persones la del març del 2020

135.500 llars tenen tots els membres actius sense feina

Les dades de l’atur van retrocedir en el primer trimestre de l’any, però la xifra de desocupats a Catalunya continua sent alarmant i molt superior. Segons les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) difoses ahir per l’institut estadístic espanyol, INE, entre el gener i el març la xifra d’aturats es va escurçar respecte al tancament del funest 2020 i va quedar just per sota de la cota psicològica del mig milió d’aturats, 499.700. Aquest cens deixa una taxa d’atur d’un 14,3% i implica una disminució de 38.200 persones a les llistes del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) respecte a l’últim trimestre de l’any passat, però també indica que encara hi consten 88.100 persones més, un 21,4% més que just ara fa un any i que en els últims dotze mesos s’han destruït 77.300 llocs de treball.

Pel conseller de Treball, Chakir el Homrani, les dades indueixen a fer una “valoració positiva”, que ja s’intuïa en l’EPA anterior, on es detectaven “brins verds”, amb més ocupats i menys aturats. Al marge d’aquest canvi de tendència “que cal consolidar”, el responsable de Treball va assenyalar aspectes “preocupants” del mercat laboral, començant per la desigualtat que fa que la taxa d’atur de les dones sigui 2,8 punts superior a la dels homes i la persistència de l’atur de llarga durada, que “s’està cronificant”, com per exemple la desocupació entre els joves, que encara és d’un 24,3%. Finalment, El Homrani també va subratllar que encara hi ha 135.500 llars a Catalunya els membres actius de les quals estan a l’atur. Pel conseller, es fan necessaris canvis estructurals en el mercat de treball, com ara l’abordatge de la derogació de la reforma laboral. Dins d’aquesta, el titular de Treball creu que cal recuperar l’autorització administrativa dels ERO.

Preguntat per la seva opinió al voltant del munt de reestructuracions que s’estan produint en sectors com ara la banca o la distribució, El Homrani va diferenciar els ERO del sector industrial, en què “es negocia i es busca un acord entre les parts”, i els expedients que es presenten a escala estatal i que, tot i que afecten Catalunya, no donen marge a la Generalitat per actuar com a autoritat laboral, com ara els de la banca.

Per la seva banda, els sindicats UGT i CCOO, que ahir escalfaven motors amb vista al Primer de Maig amb la convocatòria de manifestacions estàtiques a Barcelona, Girona, Tarragona, Lleida, Igualada i Tortosa, van minimitzar qualsevol optimisme respecte a les dades, Per Javier Pacheco, secretari general de CCOO, l’atur s’ha reduït bàsicament en el sector serveis, “vinculat a la precarietat crònica que afecta treballadors i treballadores del sector. Camil Ros, el seu homòleg a la UGT, per la seva banda, va denunciar que les dades de l’EPA amaguen una realitat, i és que “s’està reduint l’atur però també la població activa”, i va exigir “que cap responsable polític digui que estem sortint de la crisi, perquè seria una irresponsabilitat”.

LES XIFRES

77.300
llocs de treball
s’han destruït en els últims dotze mesos de pandèmia.
2,8
punts percentuals
supera l’atur de les dones, 14,3%, el dels homes, que és d’un 11,5%.
No podem normalitzar dades com les de l’atur juvenil, que a Catalunya té una taxa d’un 24,3%
Chakir el Homrani
Conseller de treball
Estarem amatents al paper de les autoritats laborals de l’Estat en el cas d’expedients com el de CaixaBank
Chakir el Homrani
Conseller de treball
A Catalunya no tenim estratègia industrial per sortir de la crisi i els riscos són reals
Camil Ros
secretari general de la UGT
Necessitem interlocutors, i per això volem un govern aviat, ni que sigui per criticar-lo
Camil Ros
secretari general de la UGT
Cau l’atur gràcies al sector serveis, molt feminitzat i que té una precarietat crònica per als treballadors
Javier Pacheco
secretari general de CCOO
Els retards s’estan convertint en un problema perquè la planta de bateries acabi a Catalunya
Javier Pacheco
secretari general de ccoo

Preocupació per la planta de bateries elèctriques

Javier Pacheco i Camil Ros no van amagar la seva preocupació per la possibilitat que la planta de bateries que ha de fornir, entre d’altres, la producció de vehicles elèctrics de Seat de Martorell, no acabi a Catalunya. Els líders de CCOO i UGT es van mostrar molt pessimistes en aquest sentit i van fer una crida a les administracions perquè facin tots els esforços perquè la factoria no acabi situada en algun altre territori de l’Estat, atès que n’hi ha molts que se la disputen. Pacheco va recordar que, si no és als terrenys de Nissan quan aquesta es tanqui, “n’hi ha d’altres al costat de Martorell”. Per la seva banda, Ros va retreure al govern de la Generalitat que estigui “desaparegut” tant en aquest tema com en el de la reindustrialització de Nissan. “Estem fent tard”, va reblar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona