Economia

JORDI DAMIÀ

PROFESSOR D’ESTRATÈGIA I TRANSFORMACIÓ DIGITAL D’EADA BUSINESS SCHOOL

“L’adaptació de la gent als nous perfils voldrà temps”

“La pandèmia ha posat a prova moltes idees arrelades sobre la manera de funcionar de les empreses”

“Si no volem que moltes persones quedin enrere, els governs s’han de preparar per donar suport als que no es puguin reciclar”

Perspectiva
“Els profes –diu– tenim un avantatge: sabem les coses que han anat bé i les que no.” Coneixedor dels patrons efectius de resiliència davant les crisis, l’expert d’EADA lamenta l’absència de “cultura de la gestió” que té aquest país i creu que cal deixar d’aplicar fórmules antigues a problemes nous.

La pandèmia ha accelerat canvis econòmics i socials. Jordi Damià és un expert en estratègia que coneix els mecanismes empresarials i com repercutirà tot plegat en el mercat laboral.

Quins aprenentatges hem d’extreure de l’últim any?
S’han posat a prova idees arrelades sobre la manera de funcionar i de gestionar les empreses, des de la capacitat de producció fins al model de negoci, passant per les necessitats de personal o d’automatització dels processos. Es deia que les empreses tenen resistència al canvi, i hem vist que això tampoc és cert. Moltes s’han adaptat a la nova situació, sovint amb canvis importants que en condicions normals haurien trigat anys.
Han canviat les previsions sobre l’impacte de la revolució 4.0 en el món laboral?
Algunes eren massa optimistes, perquè veiem que l’adaptació de les persones als nous perfils requereix temps. L’altre dia un responsable municipal augurava que els cambrers hauran de ser instal·ladors de plaques solars, però per arribar al domini d’una disciplina cal temps, voluntat i capacitat. Es perdran llocs de treball pel tancament de negocis, però també perquè el model de consum ha canviat. I al marge de sectors en desaparició, també cauran funcions dins de les empreses. Tot plegat vol dir que es generaran llocs de treball, però no igualaran ni de bon tros el volum dels que es destrueixin, i caldrà temps per equilibrar-ho.
Què podem fer, doncs?
Formació i reciclatge intensos. Una empresa que vulgui continuar sent operativa probablement triarà algú ja format, fins i tot abans que invertir temps i esforç en un empleat.
Les noves eines i els nous models de consum ens portaran encara més canvis?
Anem cap a un món on hi haurà molts joves emprenedors, i això és positiu. Hi ha negocis que es beneficien amb el teletreball, com ara els productes de bricolatge i de cuina; la logística beneficiarà automoció i tallers; l’ús massiu d’internet afavorirà la internacionalització de pimes... La logística creix considerablement, de bracet amb el comerç electrònic. I això té una derivada: el comerç electrònic resta negoci al de proximitat. No es consumeix més, sinó que hi ha un transvasament. Els dubtes ara són sobre què passarà amb la producció concentrada a la Xina, per exemple.
Serà bo recuperar la fabricació de productes estratègics...
Els governs ara han vist que tenir tota la producció lluny és molt perillós: fàbriques que no tenien components o hospitals que no rebien productes bàsics... Hem de veure una inversió més gran per aproximar els sectors estratègics.
Però no tothom podrà seguir el ritme de mutacions...
L’evolució de la societat no es pot fer a costa dels que quedin enrere. Una societat millor no pot deixar a l’estacada gent que, a més, segurament fa anys que està contribuint. Si sabem que l’atur augmentarà, l’única manera de donar suport a tota la gent amb dificultats de reciclatge és la possibilitat que l’administració estableixi una renda bàsica garantida. Si no, que els governs es vagin preparant per mantenir uns subsidis d’atur molt més grans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA