Economia

Comptes anuals

No és cap novetat jurídica que la llei de societats de capital (LLSC) reguli el règim d’imposicions de sancions a les societats mercantils per l’incompliment de l’obligació de dipositar els comptes anuals al registre mercantil, en els terminis que la legislació preveu.

Fins ara, la incoació dels expedients sancionadors corresponia a l’ICAC (Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes), però, a la pràctica, probablement per la falta de recursos, la incoació d’aquest tipus d’expedients sancionadors no era una pràctica habitual.

El Reial Decret 2/2021, de 12 de gener (RD), pel qual s’aprova el reglament de desenvolupament de la llei d’auditoria de comptes, preveu que la gestió i proposta del règim sancionador recaigui, també, en els registradors mercantils del domicili social de les societats.

El RD esmentat estableix els criteris per determinar l’import de la sanció dins dels límits establerts per l’article 283.1 de la LLSC –entre 1.200 i 60.000 euros– excepte quan la societat, o grups de societats, tingui un volum de facturació anual superior a 6.000.000 d’euros, en què el límit de la sanció per cada any de retard s’elevarà a 300.000 euros.

En essència, els criteris que fixa el RD són els següents: (i) la sanció serà de 0,5 per mil de l’import total de les partides de l’actiu, més el 0,5 per mil de la xifra de vendes de la societat inclosa a l’última declaració presentada a l’administració tributària; (ii) si no s’aporta la declaració tributària, la sanció quedarà fixada en el 2% del capital social segons les dades del registre mercantil; (iii) en el cas que la declaració tributària tingui un resultat dels percentatges esmentats superior al 2% del capital social, la sanció es quantificarà en aquest darrer percentatge amb una reducció del 10%.

Fins ara, la conseqüència directa que patien les societats que no complien les previsions legals era el tancament del registre mercantil, és a dir, la impossibilitat de tenir accés a la inscripció de determinades decisions. No hi ha dubte, però, que aquesta delegació en favor dels registradors mercantils, inèdita d’altra banda, comprendrà un augment més que significatiu de la interposició de sancions a les societats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA