Economia

Fainé i Brufau es desvinculen de Villarejo davant l’Audiència Nacional

L’expresident de Baixabank i el de Repsol reconeixen que van decidir investigar Sacyr però no contractar l’excomissari

L’instructor de la causa els investiga per suborn

L’expresident de CaixaBank Isidre Fainé i el president de Repsol, Antoni Brufau, s’han desvinculat davant l’Audiencia Nacional (AN) espanyola de la contractació els anys 2011 i 2012 de l’excomissari José Maneual Villarejo per espiar el president de Sacyr, Luis del Rivero, tot i que han reconegut que van acordar investigar el moviment de la constructora i Petróleos Mexicanos (Pemex) sobre la petroliera, pel “perill” que suposava que n’aconseguissin el control.

Aquesta peça separada del cas sobre els negocis de l’excomissari se centra en el denominat “projecte Wine”, desenvolupat entre 2011 i 2012, i investiga si Repsol i CaixaBank van acudir a Villarejo per desarticular “una estratègia de sindicació” de l’expresident de Sacyr Luis del Rivero “per associar-se amb Pemex” i aconseguir “gairebé un terç” de les accions de la petroliera. Els dos exdirectius estan investigats en la causa per un possible delicte de suborn per la suposada contractació de l’excomissari en relació amb aquest suposat espionatge. L’instructor del cas Tàndem, Manuel Gacía-Castellón, creu que haurien pagat 389.400 euros a Villarejo per frustrar la compra.

Després d’una primera ronda de declaracions a la fi de l’any passat, aquest divendres Fainé i Brufau han comparegut davant l’Audiencia. Segons han informat a Efe fonts jurídiques, Fainé ha explicat que sempre es va refiar del seu homòleg a Repsol. De la seva banda, Brufau ha aclarit que la contractació del grup de Villarejo, Cenyt, va ser dirigida pel llavors cap de seguretat de la petroliera, Rafael Araujo, i ha insistit que, com a president, estava molt per sobre d’aquests afers.

El primer a sotmetre’s a l’interrogatori de les parts ha estat Fainé, que en l’època dels fets era també vicepresident de Repsol, i que actualment està al capdavant de la Fundació Bancària La Caixa.

A la seva declaració, que ha durat prop d’una hora, l’expresident de CaixaBank ha relatat que Brufau li va comentar que seria convenient tenir més informació empresarial sobre el pacte Sacyr-Pemex, per poder-hi respondre al moviment des d’una dimensió corporativa.

En aquest sentit, apunten fonts properes a Fainé, ha dit que Brufau el va informar que Repsol ja tenia contractat un encàrrec, portat pel seu director de seguretat corporativa, i que li va proposar compartir la informació.

Aquest flux d’informació es canalitzaria a través dels caps de seguretat de totes dues companyies, Araujo del costat de Repsol, i Miguel Ángel Fernández Rancaño, per CaixaBank.

No obstant això, Fainé ha volgut aclarir que no va participar en la selecció, ni en la contractació, ni en el pagament del proveïdor. I, segons ha dit, tampoc tenia la més mínima idea de l’empresa que la petroliera havia contractat ni de qui era Villarejo o que pogués ser un funcionari de policia en actiu.

Fonts jurídiques assenyalen que Fainé, que ha afirmat que no van parlar de la idea de compartir les despeses generades per aquests treballs, no ha pogut recordar si va informar d’aquesta qüestió al seu “número dos” a l’entitat, Juan María Nin.

Sobre la relació amb l’aleshores cap de seguretat del banc, ha indicat que Fernández Rancaño no li va comentar cap informació rellevant, i que només rebia d’ell informes trimestrals que incloïen altres assumptes problemàtics per a l’entitat, com a estafes.


Contractar Cenyt, idea del cap de seguretat
Després de Fainé, que ha abandonat l’Audiència Nacional acompanyat d’una desena de persones, ha arribat el torn de Brufau, que ha admès haver suggerit a l’expresident de CaixaBank que les dues àrees d’intel·ligència corporativa treballessin de forma conjunta respecte a la maniobra de Sacyr i Pemex.

Brufau ha recordat que en aquell moment hi havia un pacte que es considerava hostil fins al punt que alguns accionistes importants de Sacyr hi estaven en contra, entre ells, l’empresari Juan Abelló, com així ho va manifestar abans d’un consell d’administració de setembre de 2011.

D’aquí la importància d’avisar Fainé, com a accionista important de Repsol i vicepresident de la petroliera, del perill que suposava la constructora de Del Rivero.

No obstant això, Brufau ha remarcat que va ser el cap de seguretat l’encarregat de decidir a quina empresa contractar.

El president de Repsol ha manifestat que no sabia que l’empresa fos Cenyt ni qui era Villarejo. També ha negat haver donat qualsevol tipus d’ordre a Araujo, que tampoc li informava directament i del que mai li va arribar res.

“Mai de la vida vaig donar instrucció alguna en aquest sentit”, ha reiterat Brufau. A la pregunta de la Fiscalia Anticorrupció de si coneixia a Villarejo, ha respost: “Rotundament no”.

Amb la seva declaració conclouen els interrogatoris fixats fins avui.

Tant Brufau com Fainé van ser imputats el passat mes pel magistrat, que entén que “probablement” en alguna de les converses que el president de Repsol va mantenir amb l’expresident de CaixaBank “van acordar compartir aquesta informació, donada la confluència d’interessos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona

Stuart anuncia un ERO però diu que mantindrà un “pol tecnològic” a Barcelona

Barcelona
turisme

Les estacions d’esquí de Lleida tanquen una bona temporada

lleida
economia

La Generalitat assegura que s’han resolt més de la meitat dels fons europeus

barcelona
CASSÀ DE LA SELVA

L’Ajuntament reconeixerà el teixit empresarial del municipi

CASSÀ DE LA SELVA
economia

El barril de Brent baixa dels 90 dòlars tot i la tensió a l’Orient Mitjà

barcelona
GIRONA

Gelati Dino preveu obrir sis punts de venda més a curt i mitjà termini

GIRONA

La Paradoxa d’Easterlin

professor d'economia i empresa, Universitat de Girona, emprenedor i expert en gestió de crisi i desenvolupament de negoci
Tribuna

Memòria històrica

@sninobecerra / Catedràtic emèrit de l’IQS School of Management (URL)