Economia

Aprovada la llei que converteix els ‘riders’ en assalariats

Alguns grans repartidors qüestionen la nova regulació i volen continuar sent autònoms

Pels sindicats, la norma aprovada pel govern espanyol és insuficient

És la primera legislació que incorpora algoritmes

El Consell de Ministres va aprovar ahir el reial decret llei per garantir els drets laborals de les persones dedicades al repartiment en l’àmbit de les plataformes digitals, l’anomenada llei rider, que estableix que els repartidors siguin assalariats per l’empresa a la qual presten serveis. Amb tot, no tots els que s’hi dediquen hi estan d’acord i una vuitantena de repartidors s’hi van manifestar en contra ahir a Barcelona.

Segons un comunicat del govern espanyol, el decret arriba després d’un acord amb els agents socials, i pretén “protegir laboralment les persones treballadores que presten serveis amb formes d’organització i direcció diferents de les tradicionals, però amb un règim de dependència, control de processos i resultats que els fa comparables amb els assalariats per una empresa”.

La norma va en línia amb la doctrina emesa pel Tribunal Suprem i determina que els repartidors o riders no són autònoms, sinó treballadors laborals.

Això vol dir que tenen tots els drets que preveu l’Estatut dels Treballadors pel que fa a l’organització, sindicació, protecció social, cotitzacions i salaris. A més, el text fixa que els sindicats hauran de ser informats dels algoritmes que poden afectar les condicions laborals dels treballadors. En roda de premsa ahir des de La Moncloa, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va destacar “l’enorme importància” d’una norma que està “a l’avantguarda de la legislació internacional en aquesta matèria”, segons recullen agències.

La presumpció de laboralitat i l’obligació d’informar de l’algoritme són, doncs, els dos punts bàsics. Es tracta de la primera legislació que incorpora l’accés a la informació de paràmetres, regles i instruccions dels algoritmes dels sistemes d’intel·ligència artificial que afecten la presa de decisions laborals, inclosa l’elaboració de perfils de les persones treballadores. Per la ministra de Treball, tothom ha de saber “quines són les raons que motiven determinades decisions empresarials”, han de saber “el que amaga l’algoritme”.

La norma, qüestionada

Tot i fer-se amb acord social, la norma està sent qüestionada des de diversos sectors, entre els quals alguns repartidors que volen continuar cotitzant com a autònoms per poder treballar amb diverses empreses. També els sindicats la consideren insuficient. La CGT recorda que la llei no prohibeix la subcontractació ni la creació de falses cooperatives de treballadors, ni aborda tampoc el problema de les persones migrants que treballen sense papers.

LA FRASE

Ni els treballadors han de témer la intel·ligència artificial ni les empreses, els drets laborals
Yolanda Díaz
Ministra de Treball del Govern espanyol

LA DATA

10.03.21
Es va arribar a l’acord
entre el Ministeri de Treball, els sindicats i els empresaris en una taula de diàleg social.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona