Economia

La plantilla de Nissan talla la Ronda Litoral i crema pneumàtics davant la planta

La protesta es produeix un any després de l’ anunci del tancament

Els treballadors reclamen avenços en la reindustrialització

Un miler de treballadors de Nissan ha tallat la Ronda Litoral durant mitja hora coincidint amb l’aniversari de l’anunci del tancament de l’automobilística per part de la direcció. Els sindicats han convocat una aturada de dues hores per mostrar el malestar de la plantilla per la decisió de fa un any de la multinacional, que posava fi a 40 anys d’història, i per reclamar avenços reals a la mesa de reindustrialització, que ha de trobar un substituït per la marca. Coincidint amb l’aniversari de l’anunci, els treballadors s’han aplegat a la porta principal del Carrer 3, han fet una assemblea i han cremat desenes de pneumàtics, repetint les accions de protesta de fa dotze mesos.

Després, el personal de l’empresa ha donat el tomb a les instal·lacions de la planta de la multinacional japonesa tallant el trànsit el seu pas i han ocupat la carretera al punt més proper a la fàbrica, a la sortida 17, davant de la seu del Consorci de la Zona Franca.

El comitè d’empresa ha acusat Nissan d’actuar amb “mètodes mafiosos” i d’aprofitar la pandèmia per prendre una decisió com aquesta. “Aquests mafiosos que dirigeixen la companyia s’han pensat que els treballadors ens quedaríem a casa nostra i els hi hem demostrat que no ens hem quedat callats”, ha dit Miguel Ángel Boiza, secretari general de la Secció Sindical Intercentres de CCOO a Nissan en una assamblea davant dels seus companys.

En declaracions als mitjans, Boiza ha assegurat que ara tenen sobre la taula alguns projectes però falta “la gran empresa” que es va prometre des de les administracions. Pel sindicalista, el 31 de juliol serà la “data clau per tenir un projecte, perquè si anem més endavant ja serà tard”. “Exigim que els projectes importants comencin a sortir”, ha demanat.

En la mateixa línia, el secretari general de Sigen-Usoc a Nissan, Miguel Ruiz, ha avisat que “després d’un any de lluita si algú pensa que ens conformarem amb alguna cosa que ens imposin s’equivoca”. L’objectiu, ha afegit, és “un recanvi que doni solució” als 2.252 llocs de treball directes i als 25.000 indirectes que es perden amb la multinacional.

Després de 10 reunions, la comissió de reindustrialització -formada per Nissan, la Generalitat, el govern espanyol i els sindicats- ha rebut 17 projectes de 13 empreses. Alguns dels interessats són el fabricant belga Punch, o un hub de 10 empreses liderades per la catalana QEV i les sueques Inzile i Volta. Entre els inversors que s’han acostat a la mesa no hi ha cap planta de bateries.

Ruiz ha lamentat que les administracions “no s’estan prenent prou seriosament” la cerca d’un inversor a l’altura de Nissan, el tancament més important d’una fàbrica a Catalunya. Les iniciatives presentades fins ara, són “menors” i no garanteixen la mateixa ocupació que el fabricant japonès. A més, el sindicalista ha fet una crida al nou conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, a reunir-se amb el comitè d’empresa per començar a treballar.

La companyia nipona va anunciar el 28 de maig que tancava les fàbriques de Barcelona, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca, argumentat que no eren competitives. Els treballadors es van oposar fermament a la decisió i van acusar l’empresa de “deixar morir” les plantes catalanes. Després de 95 dies de vaga i protestes, Nissan va accedir a retardar el tancament fins a finals del 2021 i engegar una taula de reindustrialització per buscar un substitut, que encara està en funcionament.

Aquesta és la segona mobilització de la plantilla des que es va assolir un acord amb l’empresa per tancar la fàbrica l’agost passat i es va posar en marxa la comissió de reindustrialització amb el govern espanyol, la Generalitat, l’empresa i els sindicats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona