Economia

El Banc d’Espanya eleva al 6,2% el creixement del PIB a l’Estat el 2021 i situa la recuperació a finals de 2022

L’entitat preveu un augment progressiu de la inflació subjacent fins a l’1,1% el 2023

El Banc d’Espanya ha elevat al 6,2% el creixement del PIB a l’Estat per aquest any, dues dècimes per sobre de les estimacions publicades al març. Aquest increment s’explica per la “notable” recuperació del segon trimestre i la “intensificació” d’aquesta en el segon semestre de l’any.

Aquest creixement provocaria un “important efecte arrossegament” el 2022, amb un increment de l’economia del 5,8% i la recuperació del nivell de PIB previ a la pandèmia a finals d’any. El Banc d’Espanya preveu també un augment “progressiu” de la inflació subjacent d’acord amb la recuperació progressiva de la demanda de béns i serveis de consum. En qualsevol cas, aquesta es mantindrà a nivells “moderats” fins a registrar l’1,1% de mitjana el 2023.

El dinamisme de l’activitat previst per aquest any respon als avenços de la vacunació, la disminució de la incertesa, la recuperació dels mercats d’exportació i el continuat impuls de les polítiques econòmiques, inclosos en el programa europeu dels fons Next Generation i la política monetària expansiva del Banc Central Europeu.

Aquest creixement provocaria un increment del 5,8% del PIB el 2022, cinc dècimes per sobre de les estimacions realitzades al març. El Banc d’Espanya preveu una moderació del creixement el 2023, amb un augment de l’1,8%.

Quant a l’IAPC general, el Banc d’Espanya espera que la taxa de variació de l’1,9% registrada aquest any es moderi el 2022 fins a l’1,2%, nivell en el qual es mantindria el 2023.

En qualsevol cas, el Banc d’Espanya recorda que les perspectives econòmiques segueixen subjectes a un “elevat grau d’incertesa” vinculat, a curt termini, a l’evolució de la pandèmia i el procés d’immunització i, a mitjà termini, a les conseqüències de la crisi.

L’entitat preveu també possibles canvis en el comportament dels agents econòmics, com una reducció “relativament ràpida” de la taxa d’estalvi des dels nivells actuals. Tot i això, a finals de 2023, aquests es podrien mantenir per sobre del nivell previ a la pandèmia. Per la seva banda, els fluxos de turisme procedents de la resta del món no assoliran una normalització fins a 2022.

Aquests riscos en l’evolució de l’activitat són també fonts d’incertesa respecte a la inflació. El comportament de preus podria diferir de l’escenari principal en cas que la reacció dels preus de consum a la recuperació de la demanda fos més dèbil o si la transmissió del recent encariment d’alguns ’inputs’ productius al cost del cistell de consum fos més intens i de més durada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona
Economia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA