Economia

Pla d’ajuts de 1.000 milions per a empreses i empleats

El govern pacta amb els agents socials repartir 993 milions en ajudes directes a empreses i autònoms

60 milions més es destinaran als treballadors que al maig estaven en un ERTO

El govern de la Generalitat destinarà 1.000 milions d’euros a “rescatar el teixit productiu de Catalunya i protegir llocs de treball”, segons va explicar el president, Pere Aragonès, en un acte en què va estar acompanyat de diversos consellers del seu executiu i dels màxims responsables dels agents socials.

Govern, patronals (Foment del Treball i Pimec) i sindicats (CCOO i UGT) van acordar el repartiment dels ajuts, dels quals 993 dels quals –repartits per l’executiu espanyol a les autonomies– aniran destinats a la cobertura d’empreses i professionals; i 60 milions, aportats directament per la Generalitat, a treballadors en expedient de regulació d’ocupació temporal (ERTO) per pal·liar els efectes de la Covid. En total, doncs, el nou pla preveu ajudes directes a empreses, autònoms i treballadors per un import total de 1.053 milions d’euros.

L’acord amplia de 96 a 191 els sectors que se’n veuran beneficiats, amb un total de 189.861 empreses i autònoms inclosos en aquests sectors. A més, preveu ajudes a empreses i autònoms de fins a 3.000 euros, d’una banda, i de 4.000 a 200.000 euros per a les empreses i autònoms que tributin amb IRPF o impost de societats i hagin experimentat un descens de les operacions el 2020 de més del 30%.

Els 60 milions d’euros addicionals es repartiran també entre els treballadors que, de gener a maig del 2021, hagin estat afectats per un ERTO de qualsevol activitat o a persones amb un contracte fix discontinu que hagin rebut aquesta percepció i que no s’hagin reincorporat plenament al lloc de treball.

L’import a rebre variarà en funció del temps de permanència en l’ERTO, però oscil·larà entre els 600 euros per tres mesos d’ERTO als 700 euros per als qui hi hagin estat entre 4 i 5 mesos. Aquests ajuts els gestionarà directament la Generalitat, i per no tenir els problemes de contrast de la informació amb el SEPE, es farà mitjançant declaracions responsables i signatura digital de les persones sol·licitants.

Pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha arribat “a un molt bon acord” que beneficia “un ampli ventall de sectors per una nova mesura en relació a ajudes directes” i, alhora, se situa “al costat dels treballadors i treballadores que es veuen acollits en ERTO”. L’objectiu final és “garantir que no deixem ningú enrere” i, sobretot, “estabilitzar el cop de la crisi per tal de poder iniciar la reactivació social i econòmica del país amb tot l’inconformisme i amb voluntat transformadora”.

Pel que fa als terminis, la voluntat és començar a repartir els ajuts tan aviat com es pugui. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va remarcar: “El nostre objectiu és donar resposta al gran volum de sol·licitants previst i de dades a gestionar, i establir un procediment de concessió i pagament el més àgil possible.” També el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, va explicar que l’objectiu del govern és que “a partir de la setmana vinent les empreses que compleixin amb els requisits puguin començar a sol·licitar els ajuts”, perquè “a finals de juliol es comencin a distribuir”. Segons Giró, la línia empresarial d’ajuts està pensada per a empreses afectades per la pandèmia “que són viables i han patit un endeutament”. “No són ajudes per als primers que arribin. No cal córrer”, va assenyalar.

Des de l’inici de la pandèmia, la Generalitat ja ha destinat gairebé 1.800 milions d’euros als sectors econòmics afectats.

Hem de garantir que no deixem ningú enrere i iniciar la reactivació social i econòmica del país
Pere Aragonès
President de la Generalitat
Volem donar resposta al gran volum de sol·licitants i establir un pagament el més àgil possible
Roger Torrent
Conseller d’Empresa i treball
Aquests ajuts estan pensats per a empreses que són viables i han patit un endeutament
Jaume Giró
Conseller d’Economia i Hisenda

Previsió de recuperació econòmica a finals d’any

Foment del Treball espera una “recuperació intensa” de les economies catalana i espanyola en el segon semestre d’aquest any, en línia amb la Comissió Europea, que preveu una recuperació dels nivells precrisi a finals de l’any 2022, segons recull l’Informe de Conjuntura Econòmica Juny 2021. La patronal considera necessària també la concertació social sobre la política econòmica, segons va explicar Salvador Guillermo, director d’economia de l’entitat, en roda de premsa.

En aquest sentit, la patronal va insistir en la necessitat de fer un pacte econòmic i social a Catalunya per facilitar la sortida de la crisi, i la necessitat d’articular una política econòmica de caràcter concertat amb els agents econòmics i socials. Foment considera que, malgrat l’actual situació de sortida de la crisi, hi ha “seqüeles persistents” pels reptes de transformació econòmica que exigeixen els nous requeriments derivats de la digitalització i de l’economia verda, recull Efe. Per Foment, la recuperació a Espanya i Catalunya s’ha retardat, sobretot en els serveis, pel manteniment de les restriccions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA