Economia

Deliveroo anuncia que té la intenció de marxar de l’estat espanyol després de l’aprovació de la ‘llei rider’

La plataforma organitzarà una consulta entre els empleats al setembre per decidir si cessa l’activitat

La plataforma de repartiment a domicili Deliveroo ha anunciat aquest divendres que té la intenció de marxar de l’estat espanyol després de l’entrada en vigor de la ‘llei rider’, que l’obliga a contractar els repartidors que ara són autònoms.

Aquesta decisió pot comportar que 2.500 riders perdin la feina, així com el centenar de treballadors corporatius, segons informen fonts de la plataforma. L’empresa ha anunciat que realitzarà una “consulta” aquest setembre entre els seus empleats sobre la fi d’activitats a Espanya.

Sindicats com CCOO interpreten que és un “eufemisme” pel procés obligatori de consultes amb els treballadors abans de fer un ERO i amplien el total d’afectats pel cessament a 4.000 persones.

En un comunicat oficial, la companyia no fa menció a la nova normativa i assegura que la proposta de marxar d’Espanya reflecteix la intenció de centrar les inversions i els recursos en els altres mercats en què opera.

Pocs dies abans que s’acabi la moratòria de tres mesos que tenien les plataformes per adaptar-se a la ‘llei rider’, la companyia afirma que ha arribat a la conclusió que obtenir una posició de mercat de primer nivell a Espanya requeriria un nivell d’inversió elevada “amb un rendiment potencial molt incert a llarg termini que podria afectar la viabilitat econòmica del mercat”. El mercat espanyol representa “menys del 2% del valor brut de transaccions” de Deliveroo del primer semestre.

“La decisió de plantejar el cessament de les nostres operacions a Espanya no ha estat presa a la lleugera”, ha assegurat Hadi Moussa, el director internacional de negoci de Deliveroo, que ha donat les gràcies “a tots els restaurants que han treballat amb Deliveroo a Espanya”, així com als “apreciats clients” i als “excepcionals i sempre voluntariosos” riders.

En cas que decideixi posar fi a les seves operacions, la plataforma assegura que els treballadors disposaran d’un “adequat paquet de compensació que compleixi amb totes les normatives i la legislació local”.

Sindicats com CCOO ja han demanat “plenes garanties” i “reconeixement de l’estatus laboral” com ha assenyalat la Inspecció de Treball i el Tribunal Suprem pels 4.000 treballadors afectats, segons el seu càlcul. Deliveroo ha rebut nombroses sentències en contra del seu model, l’última quan l’alt tribunal va rebutjar aquest mes de maig un recurs de Deliveroo contra una sentència que qualificava més de 500 repartidors de Madrid com a “falsos autònoms”.

El sindicat també afegeix que “més enllà de l’eufemisme que haurà d’aclarir la mateixa empresa” entén que la “consulta” que vol iniciar Deliveroo al setembre es tracta del període de consultes previ a un ERO.

D’altra banda, l’associació en contra de la laboralització dels riders, APRA, ha reaccionat a la decisió de la plataforma afirmant que és “conseqüència de la ’llei rider’ i anunciant noves mobilitzacions. “La ’llei rider’ ha aconseguit que Deliveroo vulgui deixar d’operar a Espanya, amb les conseqüències que tindrà en la destrucció d’ocupació tant directa com indirecta”, han advertit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA