Economia

El govern espanyol aprova la reforma laboral sense tenir tancats els suports

Aposta per mantenir el text pactat amb la patronal i els sindicats, però s’obre a dialogar amb els socis de legislatura

El govern espanyol va aprovar ahir la reforma laboral acordada amb els sindicats majoritaris i la patronal en l’últim Consell de Ministres ordinari del 2021, pocs dies abans del venciment del termini al qual s’havia compromès amb la Comissió Europea. El decret que recull l’acord entrarà en vigor avui un cop es publiqui en el Butlletí oficial de l’Estat (BOE), però posteriorment haurà de ser validat pel Congrés, on el PSOE i Unides Podem no tenen garantit el suport dels socis. ERC, el PNB i EH Bildu ja han avançat que tractaran de modificar-la, ja que hi veuen mancances. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va apostar per mantenir l’actual redactat, però es va obrir a dialogar amb els socis de l’executiu, que ahir van reiterar el seu rebuig a la reforma pactada amb els agents socials.

Aquesta reforma “generalitza” el contracte indefinit i limita els contractes temporals a dos tipus: un d’estructural i un altre de formatiu. El text també preveu fomentar el contracte del fix discontinu per a feines o activitats de temporada. A més, prevaldrà el conveni del sector per sobre del conveni de l’empresa, el qual podrà regular l’elecció entre pagar o compensar les hores extres, l’horari i la distribució del temps de feina, l’adaptació de la classificació professional i les mesures de conciliació familiar. D’altra banda, es recupera el concepte d’ultraactivitat plena, de l’article 86 de l’Estatut dels Treballadors. Així, els convenis col·lectius es prorrogaran fins que n’hi hagi un de nou, i la ultraactivitat no tindrà límits temporals. Amb la reforma del PP del 2012, es limitava a un any i, en cas de falta d’acord, el conveni se suspenia.

La reforma potencia els ERTO en detriment dels acomiadaments col·lectius (ERO). Així, s’incorporen a la legislació ordinària els ERTO per limitació i impediment –molt utilitzats durant la pandèmia–. Quan una empresa tingui vigent un ERTO, com ja passa ara, no es podran fer hores extres, ni subcontractacions ni nous contractes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALONGE I SANT ANTONI

El grup francès Capfun compra el càmping Treumal

CALONGE I SANT ANTONI

Freixenet presenta un ERTO per a 615 treballadors per la sequera

Sant sadurní d’anoia

Barcelona dedicarà 4 milions a impulsar la recerca i l’ocupació juvenil

Barcelona
economia

Els accidents laborals mortals han crescut un 50% la última dècada

barcelona
economia

Els operadors es troben per buscar experiències úniques a la Costa Brava

PERALADA
economia

Tots els productes del mar, a partir de demà al Seafood

Barcelona
economia

Catalunya crea un simulador quàntic únic al món

barcelona
economia

Creix un 6,8% la compravenda d’habitatges al febrer

barcelona

Fiscalitat de l’empresa familiar

conseller de famílies empresàries