Economia

Catalunya redueix un 25% l’atur i clou el 2021 amb les millors dades des del 2007

La desocupació recula en 128.000 persones i el govern preveu un any de consolidació

Pimec alerta que la covid ha frenat al desembre la bona marxa

Catalunya ha tancat el 2021 amb la caiguda interanual de l’atur més important de la sèrie històrica, d’un 25,8% respecte de l’any de l’arribada de la pandèmia de covid-19. L’ocupació al llarg de l’any ha reduït les llistes d’atur en 128.453 persones i els desocupats se situen en la xifra de 369.158 gràcies a un desembre que es confirma com el desè mes consecutiu de retrocés de l’atur. De fet, les xifres dibuixen al tancament d’any la millor situació des de fa tretze anys, concretament el 2007, el darrer exercici abans de l’ensorrament de l’economia el 2008 per la crisi financera i immobiliària. Pel govern català, és una caiguda “històrica” que permet afrontar el 2022 amb el convenciment que serà l’any de la “consolidació de la recuperació”, en paraules del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. Però la patronal Pimec s’agafa al mínim descens assolit al desembre, de només 664 persones respecte al novembre, per assegurar que la tendència s’ha frenat perquè “ens hem entrebancat amb la nova onada” de covid-19, segons el secretari general de l’entitat, Josep Ginesta. Per la patronal de petites i mitjanes empreses, la xifra de desembre és “dolenta”, qualifica de “lenta” la recuperació del mercat laboral i demana al govern espanyol reformes estructurals que abordin la productivitat o la terciarització de l’economia, segons recollia ACN. Per CCOO i UGT, les xifres són un bon senyal, però recorden que el 85,2% dels contractes signats aquest desembre encara eren temporals. La precarietat laboral, l’excessiva temporalitat i “l’ús fraudulent” d’aquesta són crítiques que fan. Per això defensen la nova reforma laboral que, segons ells, “ha de posar fi als abusos”, una reforma que Pimec veu “un pedaç i no una aposta de futur”.

El conseller d’Empresa i Treball compareixia ahir amb la portaveu del govern després del Consell Executiu per valorar les xifres de descens de l’atur i en destacava que les afiliacions a la Seguretat Social –3.519.131– suposen la millor dada de la sèrie històrica i un increment interanual del 4%, el més alt des de l’any 2005.

Torrent subratlla la caiguda a la meitat de l’atur juvenil en un sol any –19.740 persones menors de 25 anys–, però recordava el problema estructural de l’atur de llarga durada entre els majors de 45 anys –200.811 aturats, el 54,4% del total, en aquest cas una xifra superior encara a la del 2019.

El conseller anunciava l’obertura, dilluns, de dos programes d’ocupació per a més grans de 30 anys amb l’objectiu d’arribar a 5.000 persones. L’un destinarà 62 milions a programes d’ocupació per a 2.600 persones a partir de 52 anys i l’altre n’invertirà 39 per a 2.600 persones amb dificultats d’accés al mercat, com ara dones, desocupats de llarga durada i de més de 45 anys.

LA XIFRA

369.158
aturats
hi ha a Catalunya al tancament de l’exercici del 2021, segons les dades de desembre fetes públiques ahir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El nen prodigi de les criptomonedes, condemnat a 25 anys de presó

barcelona

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA