Economia

Va d’Empresa arrabassa la Cambra de Barcelona a Eines de País

Els resultats provisionals indiquen que la llista aspirant, liderada per Josep Santacreu, guanya en 31 de les 52 vocalies en disputa

Roca promet “parlar amb tothom” per mirar d’ampliar els seus suports i capgirar el resultat

La candidatura Va d’Empresa, liderada per l’exconseller delegat de DKV Josep Santacreu, s’ha proclamat avui guanyadora en les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, per davant de la seva rival Eines de País. Un pas més, la llista apadrinada per l’Assemblea Nacional Catalana, que ha ostentat la majoria al ple i la presidència des del 2019, primer amb Joan Canadell i actualment amb Mònica Roca. Va d’Empresa ha obtingut 31 de les 52 vocalies que es disputaven en aquestes eleccions, entre els seus candidats i el suport previsible d’alguns independents.

Així s’ha desprès de les dades informades a la premsa per Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat, titular de l’òrgan tutelar de les cambres i president de la JEC, que aquest vespre ha comunicat oficialment l’opció vencedora en cadascun dels epígrafs que componen les vocalies de la Cambra.

D’aquesta manera es confirmaria el relleu al davant de la corporació barcelonina, després d’una de les campanyes més polaritzades dels últims anys. En aquesta ocasió, a diferència de les passades eleccions, en què hi va haver múltiples candidatures, Va d’Empresa ha aglutinat les veus crítiques amb la gestió d’Eines de País, que discrepen de la ideologia desacomplexadament independentista de l’actual direcció cameral, a la qual també acusen de provocar pèrdues a la Cambra i de no gestionar la institució amb criteris empresarials maximitzant-ne els beneficis.

Des d’Eines de País, però, han defensat sempre la seva voluntat de democratitzar al màxim la institució davant del que es considera l’status quo tradicional i les grans companyies que han ocupat els alts despatxos de forma recurrent. També han recordat l’esforç que ha fet la Cambra en favor del teixit empresarial durant l’etapa crítica de la pandèmia, i ha reivindicat la revaloració dels actius de la institució.

En conèixer els resultats, l’actual presidenta de la Cambra i, junt amb l’actual vicepresident, Toni Fitó, una de les cares visibles d’Eines de País, Mònica Roca, ha afirmat davant els mitjans que el resultat provisional “no els satisfà, però que no assegura que Santacreu sigui el pròxim president de la corporació. “S’obre un període interessant en què nosaltres parlarem amb tothom per intentar assolir el màxim suport possible dels independents”, ha assegurat Roca, que ha remarcat la “bona relació” amb els cinc independents elegits, de manera que creu que els pot convèncer. “Obrim un període de negociació”, ha indicat.

Per la seva banda, Josep Santacreu ha celebrat que l’empresariat català hagi optat per “una mirada molt més integradora”. En declaracions a TV3, Santacreu ha assegurat que el món empresarial català “estava esperant això, una altra manera de fer i una direcció al front de la cambra diferent, molt més enfocada a la realitat del país”. També ha indicat que la mirada del seu equip és “molt més transversal, molt més positiva”.

La llista de Santacreu ha rebut el suport de responsables de grans empreses com Eloi Planes (Fluidra), Joan Ametller (Casa Ametller), Emili Rousaud (Factorenergia) o Juan José Brugera (Colonial). A banda de la voluntat de “despolititzar” l’entitat i introduir-hi una gestió més eficient, un dels temes que marcarà el relleu serà, segons consta en el programa de Va d’Empresa, la recuperació del nombre de “cadires de plata”, és a dir, llocs al ple que s’obtenen mitjançant l’aportació d’uns 75.000 euros i no pas a través del sufragi dels electors. Durant el mandat d’Eines de País, aquests llocs de privilegi havien passat de catorze a dos, que actualment són buits, però Va d’Empresa està disposat a recuperar-ne el nombre anterior per tal d’ampliar el finançament de l’entitat.

El secretari d’Economia ha celebrat “l’absoluta normalitat” que hi ha hagut durant les votacions, tant en els dies en què s’ha pogut exercir el vot en línia, com també avui, única jornada en què es podia votar presencialment. A la Cambra de Barcelona hi eren cridats a votar 491.052 electors, però la participació ha estat baixa, de Barcelona. La participació ha estat baixa, d’un 2,8% del total, és a dir, 13.731 electors, que han emès 21.409 vots en funció dels epígrafs a què pertanyien.

Avui també hi ha hagut sufragi a les cambres de Terrassa i Manresa, amb vots per a totes les categories en el primer cas i en el segon en vint de les vint-i-set categories que conformen la cambra bagenca.

Castellanos ha volgut subratllar que els resultats són provisionals, ja que caldrà aprovar-los definitivament en una nova reunió de la junta electoral, que té com a data límit el 2 d’octubre. Un cop confirmades les dades, es proclamarà electa la candidatura guanyadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona