Economia

Més del 20% dels lloguers a Catalunya no es declaren

Els tècnics del Ministeri d’Hisenda auguren una tendència a la baixa per la implantació de mesures com el control del consum elèctric

El 20,9% dels lloguers a Catalunya no es van declarar al llarg del 2021. Aquesta és una de les conclusions d’un informe elaborat pels tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) a partir de les dades publicades ahir per l’Agència Tributària. Segons recull l’ACN, l’informe indica que, per demarcacions, la de Lleida és on hi ha el percentatge més alt d’arrendaments d’habitatges no declarats, ja que s’enfila fins a un 31,9%. En canvi, el més baix correspon als municipis de la demarcació barcelonina, amb un 19,2%. Tarragona en presenta un 25,1% i Girona un 24,4%.

Els tècnics de Gestha celebren aquesta setmana a Barcelona el seu congrés anual, on més de 200 tècnics analitzen els nous reptes en matèria de fiscalitat i els últims criteris del Suprem en l’àmbit tributari. Una de les qüestions que s’hi han tractat és la detecció dels lloguers no declarats a Catalunya. El percentatge detectat el 2021 queda entre sis i nou punts per sobre de la mitjana estatal, segons els primers càlculs de Gestha.

En total, a Catalunya hi ha 449.479 llogaters en un habitatge que utilitzen com habitual. D’aquests, l s’estima que es treu un rendiment mitjà de 5.317 euros anuals.

Malgrat aquestes dades, els tècnics auguren una tendència a la baixa d’aquestes infraccions, a causa de la implantació de mesures com ara el control dels consums elèctrics dels habitatges. Aquest control permet recopilar indicis que en aquell immoble hi viu algú tot i que no consti oficialment. Segons el secretari general de Gestha, José María Mollinedo, el perfil de propietari que no declara que té un llogater és el d’una persona gran acostumada a transaccionar en metàl·lic i que aprofita aquests ingressos per complementar la pensió.

Amb tot, Mollinedo ha volgut veure-hi el got mig ple i ha destacat que el 80% dels propietaris declara habitualment el lloguer. A més, ha dit que una altra mesura que podria ajudar a reduir aquest percentatge és la modificació de l’article 23.2 de la llei de l’IRPF, amb reduccions de fins al 90% en cas de mantenir o reduir la renda de lloguer en zones tensionades pel que fa a la disponibilitat d’habitatge i segons l’edat de l’inquilí. “És un gran incentiu perquè suposa una exempció tècnica del lloguer, si el declara”, ha argumentat.

D’altra banda, el president de Gestha, Carlos Cruzado, ha assenyalat en declaracions als mitjans que aposta per un pacte d’Estat per revisar el finançament autonòmic i abordar reformes fiscals però ha admès que és difícil pel context de forta polarització política després de les últimes eleccions al Congrés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona