Economia

El govern espanyol revisa la previsió de PIB d’enguany i del 2024

Millora la perspectiva de creixement per al 2023 fins a un 2,4% però retalla la de l’any que ve, que queda en un 2%

Mantindrà l’actualització de les pensions amb l’IPC i l’augment salarial dels funcionaris

L’Airef avala les xifres, però hi veu “riscos a la baixa”

El govern espanyol ha millorat en tres dècimes les seves previsions de creixement del PIB del 2023 fins al 2,4%; alhora, però, ha retallat les perspectives econòmiques de cara al 2024 i situa el creixement del PIB en un 2%, quatre dècimes menys que en les seves estimacions de l’abril, a causa de l’impacte dels tipus d’interès del Banc Central Europeu i els conflictes geopolítics en desenvolupament.

Segons consta al pla pressupostari enviat a Brussel·les i que recull l’ACN, es manté no obstant l’objectiu de complir amb les metes de dèficit fins a situar-les al 3% el 2024. Des del ministeri d’Assumptes Econòmics destaquen que aquesta xifra suposa una reducció de més de set punts durant els darrers quatre anys.

Tal com consta al pla remès a la Comissió Europea, es contempla un escenari fiscal “inercial”, és a dir, que no inclouen possibles mesures i pròrrogues de política econòmica i pressupostària que poguessin aprovar-se per al 2024 després de la constitució del nou govern.

Tot i això, sí que incorpora dues mesures que, segons el ministeri, s’aplicaran “en qualsevol escenari”: l’augment de les pensions amb l’IPC i la millora del sou dels empleats públics.

“Tal com es detalla al pla, i atès que estem en una situació de govern en funcions, no s’ha pres cap decisió sobre les mesures que expiren a finals d’aquest any. El nou govern adoptarà les mesures que correspongui”, ha detallat el secretari d’Estat d’Economia en funcions, Gonzalo García, preguntat sobre la continuïtat de mesures com la rebaixa dels aliments bàsics, que acaben a finals d’any, i que tenen un notable impacte als comptes públics. “El pla contempla les mesures ara vigents i l’expiració tal com es preveu als decrets aprovats”, ha resumit en declaracions a la premsa a Madrid.

Un altre element destacat del pla és la reducció de la ràtio entre deute i producte interior brut, que segons les previsions caurà al 108,1% el 2023 i al 106,3% el 2024. D’altra banda, el quadre pressupostari 2024 estima que els ingressos del conjunt de les administracions públiques sumin 648.660 milions d’euros. Així mateix, es preveu que els impostos arribin als 382.755 milions d’euros, cosa que implica un increment del 7,5% en comparació del 2023.

En un context macroeconòmic marcat per les turbulències generades per la guerra d’Ucraïna, primer, i l’escalada del conflicte entre Israel i Hamàs, després, Garcia ha indicat que els escenaris que es contemplen són conservadors. “Tenim unes previsions pel preu del petroli que són prudents. El conflicte al Pròxim Orient ha esclatat fa uns dies i estem veient l’efecte a curt termini. Les previsions el que mostren és un escenari de volatilitat i de possibles riscos de pressions als preus internacionals de l’energia que formen part de l’escenari en el qual treballem”, ha apuntat.

Vistiplau de l’Airef

Per la seva banda, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha avalat amb matisos el pla pressupostari per al 2024 que el govern espanyol ha enviat a la Unió Europea. Les xifres se situen dins de les probabilitats que contempla l’Airef, tot i que, apunten fonts de l’entitat, aquesta previsió estaria en l’extrem superior de la seva perspectiva, un fet que, augura, té “riscos a la baixa”. En conjunt, la institució veu “optimista” el creixement de la demanda interior que espera l’Executiu, tenint en compte l’alça de tipus, la finalització de les mesures per mitigar l’impacte de la inflació com la bonificació del transport i l’empitjorament de la confiança empresarial i de les llars.

L’Airef també insta al govern espanyol que publiqui la taxa de referència de despesa pel 2024 a l’Informe de Situació de l’Economia Espanyola previst a la llei que “serveix per elaborar els pressupostos de les administracions territorials”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona