Economia

economia

L’atur torna a repuntar, tot i baixar respecte a fa un any

Els nous desocupats es concentren en el sector serveis

L’atur torna a repuntar per culpa de l’evolució del sector serveis. Ho fa de forma lleu, un 0,06 per cent al novembre, però és el segon mes consecutiu que puja, després de l’alça registrada a l’octubre, de l’1,3 per cent, a causa de la fi de la campanya turística. Si ho comparem amb novembre de l’any passat, però, el saldo és positiu: hi ha 9.075 aturats menys, el que suposa una reducció del 2,6%. En total, a Catalunya hi ha actualment 339.907 persones que busquen feina, segons les dades publicades avui pel ministeri de Treball i recollides per l’ACN. És la xifra és la més baixa registrada en un mes de novembre des del 2007.

Tots els nous aturats son del sector serveis, 668 desocupats, mentre que hi ha descensos a la indústria (-17), l’agricultura (-14), la construcció (-72) . Si ens fixem en els diferents col·lectius, l’increment de l’atur ha estat especialment alt entre els treballadors estrangers, que s’han situat en 68.380 aturats, 1.200 més que a l’octubre.

Pel que fa a l’ocupació, ha retrocedit després de dos mesos a l’alça, amb 1.300 ocupats menys. Es tracta del descens més pronunciat en un mes de novembre des del 2019. Amb tot, és l’afiliació més alta d’un mes de novembre dels registres i el número d’afiliats continua per sobre dels 3,7 milions, 95.444 més (un 2,6%) que un any enrere. El govern ha negat avui un estancament del mercat de treball, atribuint el repunt d’octubre i novembre al “perllongament de la temporada” turística durant els mesos de tardor. El secretari de Treball, Enric Vinaixa, ha assegurat que les dades registrades són “positives” i la campanya de Nadal s’afronta amb “optimisme”.

Al conjunt de l’Estat, l’atur ha caigut un 0,9% al novembre, amb 24.573 aturats menys respecte al mes anterior. El ministeri de Treball destaca que es tracta de la segona caiguda més pronunciada de l’atur en aquest mes, sense tenir en compte el període excepcional de la pandèmia. Les 2.734.831 persones inscrites als serveis d’ocupació representen la xifra més baixa al novembre des del 2007. En comparació amb l’any passat, hi ha 146.549 desocupats menys (-5%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia