Economia

Contra xifrada

Jordi Garriga Riu

Roba vella per bastir

Dels temps de l’extracció desenfrenada de tota mena de materials a una era del reaprofitament intel·ligent. El Grup de Recerca en Tecnologia Tèxtil (Tectex) de la UPC contribueix a aquesta transició amb un material alternatiu al fibrociment que fa servir roba usada i que redueix de forma notable la petjada en emissions de CO2 del seu comparable convencional, a banda de revalorar el residu.

D’aquest nou material, un ciment al qual s’afegeixen teles elaborades a partir de fibres tèxtils procedents de residus de roba, ja s’han fet panells de façanes, teules, rajoles per a paviments i sistemes de reforç de maçoneria. I el resultat, com assenyala un dels membres de Tectex, és prou òptim: “Hem aconseguit fabricar panells per a façanes ventilades de baix pes, impermeables a l’aigua, que són aïllants tèrmics, resistents i durables o rajoles primes resistents al desgast, amb molt bones propietats mecàniques.” Per la seva banda, Mònica Ardanuy assenyala que amb aquesta iniciativa donen “sortida comercial, dins un esquema d’economia circular transversal, a un residu que ara es crema o s’acumula a l’abocador, amb tot l’impacte en emissions de CO2 que això comporta”.

Un cop demostrada la viabilitat tècnica del nou material, ara toca fer l’escalat industrial. Empreses de referència del sector de la pavimentació com ara Escofet, Breinco i Panots Jiménez, per a qui Tectex ha fabricat un panot específic, ja han mostrat interès per aquest ecociment, però diu Claramunt: “Ara mateix no tenen la maquinària adequada per fabricar-lo, i per això, amb un ajut de la Generalitat, ara estem immersos en el disseny de la maquinària adient per fer el laminat d’aquestes característiques, per després oferir la nova eina als fabricants de maquinària de paviments.”

Amb aquest nou fibrociment, com relata Claramunt, es continua en l’evolució cap a la sostenibilitat d’aquest material essencial per a la construcció. Quan el fibrociment elaborat amb amiant fou prohibit, l’any 2000, “el primer recurs va ser fer servir no teixits de fibra vegetal”, però es van “adonar que fer servir aquesta matèria primera també suposava pagar un preu alt en sostenibilitat”, ja que havien de “computar els impactes en el medi del cultiu i la important despesa en aigua associada”. Aquesta reflexió va determinar que Claramunt i el seu equip fessin un cop de timó a la seva recerca, i, després de quatre anys treballant-hi, ja tenim aquest material en què es barregen un 25% de ciment, un 45% de minerals i un 30% de fibra de roba vella i que emet menys CO2 que la ceràmica o la pedra natural. El projecte ha rebut el premi al millor projecte d’innovació sostenible convocat per la Federació Internacional de Manufacturers Tèxtils (TMF).

90 M
Xifra de les tones de residu tèxtil que es produeixen anualment al món, i que irremissiblement acaben sent incinerades


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Un Consell de Conselleres per canviar “la cultura empresarial patriarcal”

Barcelona
societat

El govern preveu oferir la finestra única als pagesos aquest mes de maig

barcelona
economia

Foment i el sector immobiliari rebutgen la regulació del lloguer de temporada

barcelona
GIRONA

La taxa d’atur s’enfila al 12,47% a la demarcació el primer trimestre d’any

GIRONA
economia

L’atur continua pujant el primer trimestre amb 12.800 desocupats més

barcelona
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona