Economia

economia

La inflació repunta per l’encariment de la llum i els paquets turístics

Els aliments no frenen la seva alça però la moderen

En el primer mes que la factura de la llum ja no es beneficiava del descompte de l’IVA aprovat al 2021, la inflació ha repuntat fins al 3,1%. La pujada del mes de març s’explica sobretot per l’encariment de l’energia i els carburants però també per l’augment del preu dels paquets turístics i altres serveis d’oci, alça atribuïda a les vacances de Setmana Santa. Segons ha publicat avui l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els preus van pujar a Catalunya un 0,9% respecte al mes anterior i, en el que portem d’any, un 1,4%.

L’evolució dels aliments, dona una mica de treva, ja que encara que son un 3,9% més cars que fa un any, es manté la tendència a la baixa dels darrers mesos i l’alça és vuit dècimes inferior a la del febrer. De fet, el repunt del 3,9% és el més baix dels últims dos anys. La xifra contrasta amb la dada de fa només un any, quan els aliments van disparar-se quasi un 15%, recorda l’ACN.

Respecte al mes de febrer, recull Efe, els preus van pujar a Catalunya sobretot en habitatge, aigua, electricitat, gas i altres combustibles (2,5%), lleure i cultura (2 %) i vestit i calçat (2 %) i van mantenir-se pràcticament plans en begudes alcohòliques i tabac i comunicacions. L’últim any, els preus han pujat sobretot a restaurants i hotels (gairebé un 5%), begudes alcohòliques i tabac (4,1%), alimentació i begudes no alcohòliques (3,9%) i transport (3,6 %). Els paquets turístics son un 14,6% més cars que fa un any per l’impacte de la Setmana Santa i el preu dels restaurants i els hotels s’ha encarit un 4,8% interanual. Entre els aliments, destaca l’oli, que segueix en màxims històrics, amb gairebé un 50% d’alça. En canvi, els llegums i les hortalisses son un 9,3% més barats que fa un any.

La taxa anual de la inflació subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, s’ha mantingut en el 3,4%. L’INE destaca la taxa se situa en mínims dels últims dos anys i encadena baixades des del mes de juliol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona
economia

Cinc cambres s’alien per un espai empresarial transfronterer més sostenible

GIRONA
QUERALBS

Les patronals del Ripollès reclamen un acord en la concessió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

La Generalitat denega l’ERTO de Freixenet

Barcelona
economia

El BBVA guanya 2.200 milions d’euros el primer trimestre de 2024

barcelona

Els economistes insten a assolir grans consensos per reactivar el país

Barcelona

Falta talent i sobra paperassa

Barcelona