Economia

Els Mossos detenen 12 persones per una estafa multimilionària a Caixa Girona

Estafa

Els Mossos d'Esquadra han detingut 12 persones per una estafa multimilionària a Caixa Girona fet amb préstecs hipotecaris i crèdits irregulars.

Els fets s'haurien produït majoritàriament durant el segon trimestre de l'any i l'estafa podria arribar als 5 milions d'euros. Tots els detinguts són de nacionalitat espanyola, tenen nombrosos antecedents per delictes d'estafa i van passar a disposició judicial divendres passat.
En concret, el grup responsable d'aquestes operacions es dedicava a a demanar préstecs hipotecaris i pòlisses de crèdit mitjançant la interposició de testaferros, la falsificació documental i la compravenda fraudulenta d'una propietat amb la presumpta connivència del director de l'oficina.

Així, els presumptes implicats en la trama, que van tramitar fins a 18 operacions, compraven una finca al seu propietari legítim, a preu de mercat, mitjançant una hipoteca sol·licitada a l'entitat bancària víctima de l'estafa.

Pràcticament el mateix dia, el comprador tornava a vendre l'immoble, aquest cop a un altre membre de la mateixa organització, per un preu molt superior. Aquest últim demanava una nova hipoteca a la mateixa oficina que cancel·lava la del primer comprador.

Entre les dues operacions, es generaven uns guanys que de vegades podien ser del 400%. Aquesta diferència entre el preu de compra i el de venda quedava ingressada en el compte corrent de l'intermediari (la persona que comprava en primera instància i venia a continuació).

Paradisos fiscals
L'import obtingut era retirat en metàl·lic o desviat a comptes corrents en paradisos fiscals als caps de l'organització abans que l'entitat bancària pogués detectar que l'últim comprador no abonaria les quotes mensuals, i seria impossible exigir-li res perquè en la majoria de casos es tractava de rodamóns insolvents que havien captat i utilitzat com a testaferros a canvi de 1.000€.

Per aconseguir el finançament, la banda falsificava les taxacions de les finques, les nòmines, les declaracions de l'IRPF i de l'impost de societats d'empreses mercantils que de vegades feien participar en l'operació i que no podien ser investigades perquè eren de creació recent.

De fet, per als casos en què demanaven crèdits personals o línies de descompte d'efectes comercials, simplement feien servir aquesta documentació, lògicament amb la connivència també del director de l'oficina, que era qui hi donava el vistiplau. En aquests casos, però, els guanys eren molt inferiors.

Altres entitats
Es calcula que l'estafa realitzada per l'organització a Caixa Girona arriba gairebé als 5 milions d'euros. A més, no es descarta que aquest grup hagi fet operacions similars en altres entitats bancàries.

Tots els detinguts són de nacionalitat espanyola, compten amb nombrosos antecedents per delictes d'estafa i van passar a disposició judicial divendres passat. La jutge va dictar ordre de presó per a dos d'ells i la resta de detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs.

L'operació continua oberta i no es descarten més detencions. La investigació es va iniciar a mitjans del mes d'octubre de l'any passat, després que els departaments d'Auditoria Interna i de Seguretat de Caixa Girona haguessin detectat i denunciat la concessió irregular de diversos préstecs hipotecaris i personals des de l'oficina que aquesta entitat té a Malgrat de Mar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El Camp de Tarragona rep 336 milions d’euros dels fons europeus

Tarragona
GIRONA

Suspenen la Fira de la cervesa i la botiga al carrer de demà per previsió de pluja

GIRONA
economia

Multa de 150 milions a Ryanair, Vueling, Volote i Easyjet per cobrar per l’equipatge de ma

barcelona
economia

Un 30% menys de viatgers a l’abril als allotjaments turístics extrahotelers

Barcelona

Vint-i-una empreses gironines opten als premis Etalentum

GIRONA
unió europea

El TJUE tomba el tram autonòmic de l’impost d’hidrocarburs

barcelona

Les comarques gironines rebran 360 milions d’euros de fons europeus

sant joan les fonts

El sector del suro confia en les darreres pluges per salvar la collita

Girona
Economia

L’IPC repunta tres dècimes al maig fins al 3,6% per l’electricitat i els carburants

barcelona