Gran angular

món

L'EMPOBRIMENT DELS NOSTRES FILLS

L'Organització Mundial del Comerç ha donat a conèixer les xifres del comerç internacional i s'observa que ha passat de caure un 12,2% el 2009 a créixer un 26% el segon semestre del 2010 després d'haver-ho fet el 27% en el primer semestre però amb la particularitat que les exportacions de la Xina i de l'Índia estan creixent a més del 40% i les importacions del Brasil ho han fet a més del 55%

Aquests dies passats s'han presentat un parell de llibres que han de fer parlar en els propers mesos: el de l'expremier britànic Tony Blair titulat A journey (Hutchison) i el de l'antic conseller de Mitterrand i inspirador i primer president del Banc Europeu de Reconstrucció i Desenvolupament Jacques Attali titulat Tous ruinés dans dix ans? (Fayard).

Tots dos em serveixen per fer el meu comentari econòmic d'aquest 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya, aniversari del cop d'estat de Pinochet a Xile i aniversari de l'atemptat a les Torres Bessones de Nova York per l'islamisme radical -amb tota la desorganització mundial que les conseqüències de l'atac han generat.

El llibre de Jacques Attali recull en primer lloc la constatació d'una cosa que tots sabem: que alguns països emergents estan creixent molt més ràpidament que els països actualment desenvolupats i que, per tant, i si no es produeixen daltabaixos polítics importants, això farà que el rànquing mundial de països vagi canviant en favor d'alguns dels països emergents, en particular la Xina, l'Índia i el Brasil.

la xina avança.

Això està contrastat per un parell de notícies que s'han produït aquests dies: per una banda, que la Xina ha avançat el Japó com a segona economia mundial després de la d'Estats Units –a la qual se suposa que passarà el 2027 si les tendències segueixen com fins ara-, i per l'altra, la nota de premsa donada a conèixer per l'Organització Mundial del Comerç en què explica que després de caure un 12,2% el 2009, el comerç internacional s'està disparant al 26% en el segon semestre del 2010 després d'haver-ho fet al 27% en el primer semestre, però amb la particularitat que les exportacions de la Xina i de l'Índia estan creixent a més del 40% i les importacions del Brasil ho han fet a un percentatge superior al 55%.

La segona constatació del llibre d'Attali és que els països occidentals ens anem endeutant per tractar de mantenir el nivell de vida que havíem tingut i que, per tant, estem vivint per sobre de les nostres possibilitats cosa que a la llarga no es pot aguantar.

L'Attali no ens descobreix res de nou però ho diu amb l'erudició que sempre desplega als seus llibres: ja a la República de Venècia li va passar el mateix fa segles.

En aquest àmbit, la discussió que s'està produint a Europa i als Estats Units respecte als nivells de dèficit públic i dels nivells d'endeutament acceptables tant per al sector públic com per al sector privat ens confirmen que estem canviant nivell de vida actual per empobriment per al futur, en què caldrà fer front a les despeses del deute que estem emetent ara, la qual cosa vol dir que els nostres fills i néts no només hauran de pagar les pensions de la nostra societat envellida sinó que també hauran de pagar el servei del deute públic i privat que nosaltres els estem deixant.

Aquí ens podem demanar si és just que obliguem a fer pagar als nostres fills i néts els pavellons esportius infrautilitzats que estem creant o uns aeroports poc útils construïts per motivacions estrictament electoralistes, i ens podem demanar si és just que signem hipoteques a molts anys que hauran d'acabar de liquidar els nostres descendents malgrat que el pis devaluat que els deixem en herència no els serveixi.

el debat de blair.

El llibre de Tony Blair, per la seva banda, introdueix un parell de debats que em semblen molt rellevants per analitzar la situació actual: el primer és que els estats tenien poder per fer front a la crisi però no es van adonar que seria tan greu perquè tot va fallar al mateix temps: governs, reguladors, polítics, política monetària, el deute va esdevenir massa barat.

No hi va haver, doncs, cap conspiració del sector financer, sinó una desgraciada confluència de factors negatius.

El segon debat -que portarà cua venint com ve d'un líder socialista- és que és la iniciativa privada i no els estímuls públics ni un més gran intervencionisme -que interfereix l'incentiu empresarial- el que ha d'ajudar a sortir de la crisi i donar empenta a una economia com la nostra economia en caiguda o en creixement molt lent, massa lent.

El missatge que crec que hem de retenir d'aquesta anàlisi de l'economia actual és que, si no som capaços de viure al nivell que permet la nostra realitat i generar noves idees desenvolupadores tot reduint el pes de l'intervencionisme als seus límits necessaris, els nostres fills viuran segurament pitjor de com nosaltres hem pogut viure fins ara.

Supervisió financera europea

Després de les corresponents negociacions entre Comissió, Consell i Parlament Europeu, la Unió Europea va decidir, el 2 de setembre, crear quatre nous reguladors europeus per reforçar la supervisió de les entitats financeres europees amb un sistema que s'espera que pugui entrar en funcionament el gener del 2011 un cop els 27 estats membres de la UE ho ratifiquin acceptant, així, una nova retallada de la seva sobirania nacional. L'autoritat supervisora dels bancs tindrà seu a Londres; la de les companyies d'assegurances, a Frankfurt; la dels mercats de valors, a Paris, alhora que es crearà un Consell de Risc Sistèmic que presidirà -de moment per un període de cinc anys i amb reticències d'alguns països membres de la UE- el president del Banc Central Europeu. Amb això s'accepta la idea d'una acció mancomunada de supervisió. La seguretat i la supervisió, de moment, és més extensa que la que existia abans de la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
comerç

Els oficis no troben relleu entre els joves

Barcelona
economia

Biocultura Barcelona arriba al Sant Jordi amb la trenta edició

Barcelona

Sor Lucía Caram i el cantautor Sergi Carbonell, premis Climent Guitart

LLORET de mar
ECONOMIA

Oshkosh compra l’empresa manresana AUSA, de vehicles industrials

MANRESA

Conveni entre la Unió d’empresaris d’hostaleria Costa Brava i Caixabank

GIRONA
Unió europea

La CE demana explicacions a X per haver reduït els moderadors de continguts

barcelona
economia

El PIB català creix un 2,6% al primer trimestre

barcelona

Barcelona, entre les deu ciutats més resilients del món

barcelona
economia

El govern espanyol i els sindicats acorden la reforma del subsidi d’atur sense el suport de la patronal

barcelona