Economia

Economia

Buscant el nou préssec

La cooperativa de Cambrils prova l'aclimatació de 28 noves varietats de préssec, nectarina i préssec xato

El conreu davalla a causa del preu i la competència de Lleida

Baby Gold, May Crest o Royal Glory són noms que el consumidor desconeix, tot i que aquests productes es poden trobar a la lleixa de la fruiteria cada dia. Algunes de les varietats de préssec i nectarina més freqüents han de competir, cada any, amb l'aparició d'almenys una quinzena de noves varietats. A més, cada mercat té les seves preferències: mentre al nord d'Europa volen préssecs petits, aquí funcionen els grossos i vermells. El maldecap per als pagesos és assegurat.

Cambrils és la principal productora d'aquestes fruites al Camp. No obstant això, el conreu està en regressió. Fa uns anys, la cooperativa comercialitzava uns 4 milions de quilos de préssec anuals, però la mitjana actual s'ha reduït fins als 2,5 milions. Si bé el 30% dels socis encara conreen préssec, en la producció de nectarina no supera el 5%. L'empresa, amb el suport de la Diputació, ha posat en marxa una plantació de mitja hectàrea per provar l'aclimatació de 28 noves varietats. La competència hi obliga. A Lleida, la producció representa el 20% de l'estatal. “Quan anem allà, no sabem res. Hem quedat enrere. En part perquè aquí podem fer de tot: olives, cítrics, horta...Tenim més escapatòries, però al final acabem al mateix lloc”, explica Carles Mates, tècnic de l'ADV de la cooperativa. Cambrils ven varietats primerenques, menys productives però més rendibles, i destina el 70% a l'exportació europea. “Volem ampliar les varietats i allargar la temporada. Ara tenim problemes perquè arran de mar tenen massa humitat”. El préssec xato es paga quatre cops més car que altres varietats de préssec i els pagesos lleidatans s'hi han abocat.

La pròxima, la platerina

D'aspecte i sabor és semblant al préssec xato, però la platerina té la pell de la nectarina i permet menjar-la sense pelar-la. És molt sucosa i cruixent, i se li augura l'èxit. A Cambrils no se'n produeix. Pau Serra, pagès de Vinyols i els Arcs, assegura: “El problema del préssec és el preu. Ens el paguen el mateix que fa 20 anys, a 0,40 cèntims”. Serra considera “interessant provar varietats noves”. A l'explotació familiar han plantat préssec durant 40 anys, però enguany només ha produït 100.000 quilos. “Anirem cap als cítrics, perquè el préssec agafa moltes plagues i cada vegada ens permeten fer menys tractaments”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Port de Barcelona

Primeres jornades de portes obertes

SOCIETAT

8.000 joves i 120 empreses a la fira JOBarcelona

BARCELONA

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona