Gran angular

Diners

Les caixes en la recta final

Com es valora una caixa per sortir a cotitzar en borsa? En primer lloc s'han de conèixer els seus recursos propis i aplicar-los el múltiple o referència dels bancs que cotitzen en borsa

El desassossec que s'ha implantat en els últims mesos en l'entorn financer en general i en el de les caixes d'estalvis en particular sembla arribar al seu final encara que queden serrells pendents per dilucidar.

Un d'aquests serrells és la xifra de recursos que necessiten les caixes d'estalvis per complir la ràtio del seu capital core -relació de capital i reserves sobre actius de risc-, que no ha de ser inferior al 10%. En aquest aspecte les discrepàncies són profundes. Mentre que entitats com la UBS (Unió de Bancs Suïssos) estima aquestes necessitats entre 70.000 i 120.000 milions d'euros; Fitch, entre 38.000 i 97.000 milions, i Moody's, entre 40.000 i 50.000, i el mateix govern espanyol, en 20.000 milions, el Banc d'Espanya afirma que per al conjunt del sistema financer seran necessaris 15.152 milions d'euros, dels quals 14.077 corresponen a les caixes d'estalvis.

Partint del fet que el conjunt del sistema és de 180.000 euros de capital principal, si ens atenim a les dades del Banc d'Espanya suposa un 8,4% d'aquesta xifra, la qual cosa, a priori, no sembla desgavellada. L'enorme dispersió de les xifres és deguda al fet que les del Banc d'Espanya estan referides a 31 de desembre de l'any 2010 i les de Moody's, a les previsions el 31 de desembre d'aquest any.

Donant per bo que Bankia, Nova Caixa Galicia, Catalunya Caixa i Banco Base han d'incrementar el seu capital core immediatament, què poden fer aquestes entitats per complir els requisits exigits?

Sense exclusió d'altres alternatives poden optar per: a) buscar un soci inversor que cobreixi el dèficit de recursos propis i col·locar accions entre empleats i clients, b) sortir a cotitzar en borsa, c) sol·licitar l'entrada o ampliació del FROB, d) vendre xarxes d'oficines o actius no estratègics i e) desfer-se de paquets de participacions accionarials a fi de realitzar plusvàlues.

Fins al moment, cinc de les noves entitats no han pres una decisió ferma, mentre que les tres restants estan sospesant la possibilitat de sortir a cotitzar a borsa. En pocs dies, totes han de presentar un pla de recapitalització de manera que al nivell mínim de capital s'hi arribi abans del pròxim 30 de setembre, vuit anys abans del compliment de les normes de Basilea III que ja es van comentar en aquest mateix espai. En alguns sectors econòmics s'especula que el govern s'ha anticipat massa a prendre les mesures que va adoptar, per això la digestió està resultant molt pesada.

Com es valora una caixa per sortir a cotitzar en borsa? En primer lloc s'han de conèixer els seus recursos propis i aplicar-los el múltiple o referència dels bancs que cotitzen en borsa.

Per exemple, si al valor comptable de Caixa Bank, estimat en 25.400 milions d'euros, se li apliqués un múltiple de 0,8, que equival a la mitjana del sector bancari, el valor de sortida a cotitzar estaria a l'entorn de 20.000 milions d'euros. No obstant això, aquest coeficient podria fluctuar en cada cas en funció dels seus marges, ràtio d'eficiència, qualitat de la gestió, solvència, quota de mercat en el nou mapa bancari. Alguns experts xifren aquest múltiple en 0,6 i fins i tot en 0,5.

En conseqüència, si el valor de sortida a borsa resultés molt alt, els inversors no tindrien interès a comprar. En canvi, en el cas de ser molt baix, els especuladors comprarien a preu de saldo. Per això no ha d'estranyar que algunes caixes decideixin recórrer al FROB abans que malvendre's encara que això suposi una nacionalització temporal en espera d'incrementar el seu valor per aprofitar una conjuntura més favorable.

Del que no hi ha dubte és que una vegada culmini l'operació, el sector bancari tindrà un pes específic més gran en els mercats borsaris que ara suposa el 32% en l'Íbex 35.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona