Els sindicats alerten que la Ribera d'Ebre es pot convertir en un «desert industrial»

El consell d'alcaldes es reunirà per reclamar a l'Estat i a la Generalitat un pla de reactivació econòmica de la comarca

Tot i que la Ribera d'Ebre, sobretot la part del nord, és una comarca amb cultura industrial, la crisi pot repercutir en més de 350 llocs de treball. «Les perspectives són molt negatives i la comarca pot acabar convertint-se en un desert industrial», ha alertat Josep Casadó, secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre. «Flix té una cultura industrial potent, concessió d'aigua, energia, però la indústria està en recessió», ha explicat, per la seva banda, el secretari general de la UGT a les Terres de l'Ebre, Wifredo Miró. El pla d'ajust d'Ercros –que afectarà 75 treballadors a Flix, als quals s'han d'afegir 33 persones més d'Inquide– ha anunciat aquesta setmana que tancarà i un ERO temporal a Manuel Vilaseca (46 empleats). Però no és només la química la que retalla la plantilla; també es presenta un ERO temporal a Totalstone (del sector de la construcció), en què, a més, fa dos mesos que el personal no cobra; s'han acomiadat treballadors de Tallers Julio Roc i Adobinve, del sector de la pell, té un ERO temporal aprovat per Treball, tot i que encara no s'ha aplicat.

La fragilitat de la indústria a la Ribera d'Ebre preocupa els alcaldes de la comarca i per això el president del Consell Comarcal, Josep Solé, ha avançat que convocarà un consell d'alcaldes. «Ens assetja un degoteig de llocs de treball constant i volem demostrar el nostre suport als afectats», ha dit Solé, que ahir es va reunir amb el comitè d'empresa d'Ercros. En aquest sentit, Solé ha explicat que el consell d'alcaldes reclamarà un pla de reactivació econòmica. «Atesa la conjuntura de desindustrialització de la Ribera d'Ebre, demanarem al govern de l'Estat i a la Generalitat un pla de foment de la comarca», ha explicat el president del Consell de la Ribera. Així, els alcaldes proposaran que s'active un pla semblant al que el govern de la Generalitat va aprovar l'any passat per a la Terra Alta, el Ripollès, l'Anoia i el Pallars Jussà. Un pla que en conjunt suposa una inversió de 24 milions d'euros per fomentar l'economia d'aquestes quatre comarques.

A més del pla de reactivació econòmica, els alcaldes de la Ribera volen plantejar al Ministeri d'Indústria que la multa imposada a la nuclear d'Ascó, de 15,4 milions d'euros, per la fuita de partícules radioactives s'inverteixi a la comarca. «Sabem que és complicat aconseguir-ho», ha admès Solé.

Pendents de la reunió amb Montilla

Els agents socioeconòmics de les Terres de l'Ebre estan pendents de reunir-se amb el president de la Generalitat, José Montilla, per plantejar-li les necessitats del territori. «Empresaris i sindicats ens reunirem prèviament per preparar la trobada amb Montilla, a qui reclamarem un pla de dinamització econòmica i la millora de les infraestructures», ha dit el secretari general de la UGT a les Terres de l'Ebre, Wifredo Miró. «El govern s'ha mobilitzat per ajudar alguns sectors, com ara el del moble, però n'hi ha d'altres en què no s'està actuant», ha assenyalat Miró. En aquest sentit, el responsable de la UGT sosté que la falta d'inversió d'Ercros a Flix fa posar en dubte la viabilitat de la planta, on actualment treballen 245 persones. «El cas d'Ercros és semblant al de Lear; fa molts anys que no fan cap inversió», ha lamentat el secretari general de CCOO a l'Ebre, Josep Casadó. I hi ha afegit: «S'ha de fer el que no s'ha fet en vint anys: una política industrial seriosa.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA
Xina

L’economia xinesa creix un 5,3% en el primer trimestre

barcelona
economia

Tesla acomiadarà 15.000 treballadors, el 10% de la seva plantilla global

barcelona