Empreses

Emprenedors

BcnInnova

R+D enfocat a la vista

BcnInnova ha desenvolupat un nou dispositiu per mesurar l'estrabisme

Aquest any finalitzarà la fase d'estudi i s'espera iniciar-ne
les vendes el 2012

BcnInnova és un dels encara escassos exemples de spin-off nascuts en l'entorn hospitalari al nostre país. De fet, quan fa prop de vuit anys el doctor Joan Prat, responsable d'oftalmologia de l'hospital pediàtric de Sant Joan de Déu, va començar la recerca per desenvolupar un nou sistema per mesurar l'estrabisme, de seguida va topar amb la dificultat d'aconseguir finançament. “Aleshores resultava molt difícil trobar diners per a projectes de l'àmbit hospitalari i per això al principi vam haver de limitar-nos a la part teòrica de l'estudi”, explica.

El 2006, quan Prat ja s'havia plantejat tirar la tovallola per la manca de recursos, la Generalitat va obrir una línia de subvencions a aquest tipus de projectes i el seu equip va aconseguir una injecció de 240.000 euros. Més tard va venir una nova injecció de diner públic a través del programa Genesi i a finals de l'any passat, vuit mesos després d'haver formalitzat la constitució de l'spin-off, els socis fundadors (Joan Prat i el seu germà Oriol Prat) van tancar l'entrada d'un àngel inversor a través de la xarxa BANC de la Cecot, que aportarà 250.000 euros més en tres terminis.

Aquest finançament ha servit per desenvolupar i patentar a àmbit internacional el Digmo. Es tracta d'un nou sistema per mesurar l'estrabisme basat en la tecnologia de visió per computador i un sistema de projecció solidari al crani, que permet captar mesures més objectives i molt més precises que els sistemes manuals actuals. “Amb aquest sistema podem oferir diagnòstics molt més acurats i això facilita després el tractament”, explica Prat.

A més, Digmo és l'únic sistema que hi ha al mercat que projecta i filma des d'un casc que es col·loca al cap del pacient. Això facilita enormement l'exploració i permet diagnosticar nens, els quals difícilment aguanten una exploració manual.

PRIMERS PROTOTIPS.

Un cop dissenyat el producte, BcnInnova començarà el proper juny el període de proves amb tres primers prototips que tot just ara s'estan acabant de fabricar. “La idea és que els provin metges especialistes durant sis mesos i un cop tinguem els resultats publicats en podrem iniciar la comercialització”, destaca Prat.

Així doncs, BcnInnova confia a poder iniciar les vendes del Digmo en la primera meitat de 2012, i l'objectiu és poder arribar a les 2.000 unitats en deu anys. “No es tracta d'una màquina que es pugui distribuir de manera massiva, estem pensant sobretot en centres hospitalaris de certa dimensió”, explica Prat.

El mercat de BcnInnova, però, és global i per això els fundadors de la firma esperen que una part important de les vendes siguin internacionals, especialment a països com els EUA, el Canadà i el Regne Unit, “on estan acostumats a comprar tota la nova tecnologia que va sortint al mercat”, diu Prat. De moment, però, els socis de BcnInnova no han acabat de tancar quina serà la fórmula de comercialització que utilitzaran. Les opcions que s'obren, explica Prat, serien llicenciar la màquina a alguna empresa alemanya o japonesa –països líders en aquest tipus de desenvolupaments tecnològics en el camp de l'oftalmologia– o buscar representants als diferents mercats als quals vulguin entrar.

NOVA RECERCA.

El que descarten segur és assumir-ne la comercialització de manera directa. També tenen clar que mantindran la patent perquè, com explica el doctor Prat, l'objectiu és continuar desenvolupant solucions tecnològiques per al diagnòstic per la imatge. “Aquí encara queda molt recorregut per explorar aprofitant la intel·ligència artificial”, explica. Precisament un dels avantatges que pot oferir la tecnologia desenvolupada per BcnInnova és facilitar la digitalització de tot el material de diagnòstic.

Per aprofitar sinergies, BcnInnova està instal·lada a l'espai Eureka del parc de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, una ubicació estratègica que, segons Prat, “resulta molt interessant per a empreses que estem en fases molt inicials ja que ens permet aprofitar un entorn d'R+D”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.