Empreses

Basf trenca tòpics sobre la baixa productivitat del sud d'Europa

L'empresa química, que té la seva principal planta a Tarragona, creix el 2011 un 43%

La multinacional química invertirà
12 milions d'euros en la factoria del polígon tarragoní

Un dels relats del cèlebre Eugeni Jofra Bafalluy, conegut popularment per Eugenio, arrencava amb una descàrrega d'ironia sorneguera: “Es reuneixen els representants de les tres primeres potències mundials: Grècia, Portugal i Espanya...”. Es tractava de deixar palès que allò, des del principi, ja buscava fer riure. Però el tòpic que associa el sud d'Europa amb els hàbits de treball relaxats i la incompetència s'ha gastat o, com a mínim, hi ha d'altres països que estan fent més mèrits per guanyar-se l'etiqueta de mandrosos.

La presentació de resultats de la multinacional química Basf va servir perquè Erwin Rauhe, vicepresident de la companyia i conseller delegat de Basf a l'Estat espanyol, posés en relleu que la divisió sud-europea del grup és la més competent a l'hora de fer sortir els números. Emparat per gràfics i comparatives, explicava Rauhe, italià de naixement, que Basf aconsegueix al sud d'Europa un excel·lent rendiment per càpita, ja que els 4.100 treballadors que el grup hi té repartits suposen el 3,75% de la plantilla total de la companyia, però que les vendes que generen pràcticament doblen la proporció ja que, amb 4.500 milions d'euros, representen el 7% del total de vendes del grup Basf al món.

IMPERIAL TARRACO.

I quan Basf parla del sud d'Europa inclou Portugal, Itàlia, Malta, Gràcia i Xipre, però parla, fonamentalment, de Catalunya ja que al polígon químic de Tarragona hi té la seva principal planta, operativa des de 1969 i amb una plantilla de 600 treballadors. De la factoria tarragonina en surten resines de polièster, poliamides i solucions fitosanitàries i l'empresa segueix apostant per aquesta planta ja que hi té prevista una inversió de 12 milions d'euros per ampliar la capacitat de producció. De la mateixa manera, en les 20 hectàrees que queden disponibles en la seva parcel·la s'hi podrien instal·lar aviat -els contactes estan avançats- fins a cinc empreses que s'aprofitaran de la infraestructura ja existent i dels recursos que genera la planta.

Joan Maria Garcia Girona, director de la fàbrica, se sent recolzat pels fets a l'hora de posar de manifest que “el compromís de Basf amb el territori és important. Durant 40 anys hi ha hagut una relació de complicitat entre l'empresa i el territori, en som part”.

De fet, les arrels del grup són profundes a Catalunya ja que també té presència a Rubí, l'Hospitalet de Llobregat i, arran de la recent adquisició de Cognis, a la Zona Franca i a Castellbisbal.

LA CRISI ESTÀ SUPERADA.

Les vendes de Basf revelen que, al llarg del 2010 i durant el primer trimestre del 2011, s'ha encomanat de la tendència alcista que domina en el sector químic europeu (gràcies sobretot a l'impuls de pintures i vernissos i als productes relacionats amb la neteja, la perfumeria i la cosmètica) i l'empresa s'ha recuperat de la sotragada patida l'any 2009, quan les vendes van caure un 11,3%. Tant és així que durant la presentació de resultats feta dimarts en un acte al Saló dels Miralls del Liceu a Barcelona, Erwin Rauhe s'atrevia a fer una afirmació com a mínim agosarada: “per Basf la crisi ja forma part del passat”. Amb una facturació de 413 milions d'euros el primer trimestre del 2011 Basf Espanya creix un 43% en comparació amb el mateix període de l'any passat. I això que el 2010 no va ser un any dolent, sinó que va facturar 1.317 milions d'euros, un 22% més que el 2009.

La clau de l'èxit passa, segons el vicepresident de la companyia, per la innovació i per apostar “pels productes més avançats de la cadena de valor, que són els que tenen més demanda”.

Rauhe no s'oblida de destacar l'efecte escombra que ha suposat la crisi, ja que el 2010 hi havia un 11% menys d'empreses químiques de les que hi havia l'any 2000 “el sector s'ha reorganitzat”, va resumir.

A SEMIFINALS.

Joan Maria Garcia Girona va concloure que durant aquests deu anys Basf ha acumulat inversions per valor de 375 milions d'euros a la Península i va raonar que ha estat una bona política perquè el grup ha obtingut uns resultats satisfactoris. Així, destacava que en termes de productivitat la planta del polígon químic de Tarragona és perfectament competitiva si es compara amb altres factories que té la multinacional arreu del món i ho exemplificava agafant-se a l'argot futbolístic: “Arribem sempre a semifinals de la Champions”. No es va estar d'apuntar que amb millors infraestructures, com l'ample de via europeu, els resultats serien millors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ