Economia

ECONOMIA

Fabricants i venedors creen una plataforma per superar la crisi del moble

La facturació del sector ha caigut un 60% i s'han perdut 800 llocs de treball al Montsià

Es constituirà una taula de treball formada pel sector i el govern

Fabricants i venedors de mobles han decidit unir esforços per frenar la crisi que arrossega el sector i que els ha deixat amb l'aigua al coll. La facturació de les empreses ha caigut un 60%, s'han perdut 800 llocs de treball en tres anys i, només en els primers mesos del 2011, s'han presentat sis expedients de regulació d'ocupació (ERO), que afecten més d'un centenar de treballadors al Montsià, on es concentra el clúster del moble. Així, el Col·lectiu Empresarial del Moble de la Sénia (CEMS) i la Federació de Comerciants del Moble de la Sénia (Fecoms) han constituït una plataforma del moble, que té el suport de la Confederació Catalana de la Fusta, la Federació Catalana de Comerciants de Mobles i el centre tecnològic de la fusta i el moble (Cenfim), un centre que la patronal del moble vol que l'administració dote de més recursos. “El Cenfim és la principal ferramenta que tenim”, va manifestar ahir el president del CEMS, Juan José Royo.

No al ‘pla Renove'

Un dels primers objectius de la plataforma del moble és la constitució d'una taula de treball, integrada per representants del sector i per l'administració. “La taula ha d'actuar amb celeritat per estimular el consum del moble”, va assenyalar el vicepresident de la Fecoms, Toni Estellé. El sector descarta, però, un pla Renove del moble, una proposta que havien fet anteriorment a l'administració, i aposta per rebaixes fiscals per als empresaris que exporten i per promocions. “Després de consultar els empresaris del País Basc i Galícia on s'ha posat en marxa un pla Renove, considerem que no és la millor opció per incentivar el consum”, va dir Estellé. Està previst que fabricants i distribuïdors es reuneixen el 15 de juny amb el president de la Generalitat, Artur Mas.

Tot i que la crisi del moble afecta fabricants i venedors de tot el país, l'impacte és potent al Montsià, on l'atur industrial és del 20% i un 40% d'aquest correspon al sector de fusta i moble. I si ens centrem a la Sénia, la magnitud encara és més gran, ja que gairebé el 50% de l'atur és industrial i d'aquest un 80% és de fusta i moble. “La situació del moble és similar a la del sector tèxtil de fa quinze anys o a la de la construcció”, va explicar el director del Cenfim, Joaquim Solana. És per això que la plataforma del moble reclama un pla especial per al Montsià amb formació intensiva per a treballadors i empresaris, l'obertura de nous canals de distribució i projectes de col·laboració entre empreses.

Mobiliari per al sector hoteler de la Costa Daurada

La competitivitat del sector del moble català ha caigut els darrers anys. La moda d'Ikea ha perjudicat tant fabricants com venedors de mobles domèstics, i per això el sector explora altres mercats. En aquest sentit, a l'octubre tindrà lloc una trobada al Centre Internacional de Negocis del Moble de la Sénia (que està a punt d'obrir) entre hotelers i moblistes, que oferiran als proveïdors un servei integral que inclourà mobiliari, disseny, il·luminació, tèxtil, muntatge i manteniment.

Per la seua banda, els moblistes han decidit mantenir les botigues obertes els diumenges aquest estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

Els pescadors d’arrossegament de Cambrils dividiran la veda

Cambrils
QUERALBS

FGC alerta que el consistori no ha signat el principi d’acord sobre Vall de Núria

QUERALBS
economia

Nova associació per millorar l’economia i promocionar les Garrigues

Juneda
economia

Catalunya va rebre 1,87 milions de passatgers internacionals per via aèria a l’abril

barcelona
economia

Criteria Caixa es convertirà en el primer accionista de Colonial

barcelona

Girona limitarà els grups de turistes a 25 persones i prohibirà l’ús d’altaveus

GIRONA

L’IRTA converteix les seves explotacions en laboratoris amb nova tecnologia

la tallada d’empordà

Neix una plataforma veïnal que reclama reduir el turisme a la ciutat

GIRONA
SANT PERE PESCADOR

El càmping gironí Las Dunas, premiat als ACSI Awards 2024

GIRONA