Economia

La pime catalana, la que més inverteix en R+D de tot l'Estat

Madrid, en canvi, acapara l'esforç en recerca de les grans companyies

Navarra i el País Basc lideren el rànquing en xifres relatives

Destaca la ràtio catalana de patents concedides sobre les sol·licitades

Les pimes catalanes s'emporten la palma pel que fa a la inversió en R+D a l'Estat espanyol. Tot i que en aquest àmbit l'esforç global d'altres territoris, com Navarra i el País Basc, supera el de Catalunya en xifres absolutes i relatives, quan s'entra en el detall de les dimensions empresarials sobta el dinamisme de les petites i mitjanes empreses del Principat.

Segons un informe de la Fundació Cotec, la pime catalana acapara el 22% del total de l'Estat de despesa en recerca i innovació d'aquest segment empresarial, molt per davant del 17% de Madrid i del 14,6% del País Basc. La distribució territorial per tipus de companyies fa que les dades contrastin amb el que resulta d'examinar les empreses grans, on Madrid acumula el 53% del total de l'Estat espanyol i Catalunya tan sols té el 18%.

A més, encara som lluny d'assolir els objectius de l'Estratègia de Lisboa, que pretenien que dos terços de l'esforç econòmic que va a parar a l'R+D provinguin del capital privat, ja que a Catalunya només un 58,4% del total tenen aquest origen, paral·lelament a la tendència a la baixa, en públic i privat, per culpa de la crisi.

D'altra banda, Catalunya concentra el 22,5% de despesa en R+D de l'Estat. Aquest percentatge correspon al 2009, segons les dades recollides en l'informe de la Fundació Cotec. Comparant-les amb les del 2000, en què el Principat agrupava el 22,1%, l'evolució és millor que la de l'únic territori que el supera en volum d'inversió: Madrid, que en el mateix període retrocedeix del 30,6% al 26,7% estatal.

Segons revela l'exhaustiva anàlisi de Cotec, entre el 2008 i el 2009, Catalunya va augmentar la despesa en R+D en percentatge del PIB i va passar de l'1,62 a l'1,68%, per bé que en l'últim any avaluat, si es pren la despesa comptada sobre la població, Catalunya, amb 437 euros per habitant, queda força despenjada de la tríada capdavantera (País Basc, Navarra i Madrid), totes tres amb més de 600 euros per habitant destinades a R+D. No és consol que la resta de territoris quedi per sota de la mitjana espanyola (310 euros).

Pel que fa als recursos humans, la llista elaborada per Cotec torna a ser liderada per les tres comunitats que s'han esmentat abans, seguides per Catalunya, que presenta una evolució positiva respecte al 2000 (ha passat de 0,81% a 1,32% sobre el total d'ocupació).Finalment, el territori català excel·leix també, tot i que amb descensos en els últims anys, en l'apartat de patents. Segons consta en el treball de Cotec, el 2009, tot i que Catalunya no va ser el lloc on hi va haver més sol·licituds de patents (659 enfront de les 838 de Madrid), sí que va ser on més se'n van concedir (544 davant de les 427 de la capital de l'Estat).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona
Javier Peña,
director de l’Escola Universitària de Disseny Elisava

“El disseny ha de posar l’usuari al centre, i aquest és avui el planeta”

Barcelona
Jaume Vilanova
President delegat del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya a Girona

“Amb un gestor administratiu el resultat obtingut serà el més beneficiós possible per al contribuent”

Quines són les grans empreses que atenen les urgències a Catalunya?

barcelona

365 Obrador vol captar altres públics amb noves marques

Barcelona

Datarmony inicia l’expansió internacional a Xile

Barcelona

El debat per internalitzar el servei, en suspens

barcelona
economia

Pacte a Freixenet per l’ERTO que afecta 615 treballadors

barcelona