Opinió

Uns punts molt bàsics

El mes de juny acaba amb un nou rècord en el diferencial entre la rendibilitat del deute públic espanyol i l'alemany, que assolí 280 punts bàsics, castigat per la crisi grega i els problemes de l'actual govern per tirar endavant al Congrés importants iniciatives legislatives. Amb paraules més profanes, el finançament internacional de les administracions i les empreses espanyoles pot esdevenir un 50% més car que el dels seus homòlegs alemanys. La sequera creditícia assoleix així nivells insospitats, amb aquest diferencial històric de tipus d'interès, unes caixes encara en profunda reestructuració i uns grans bancs més interessats a créixer a l'Amèrica Llatina que al seu país d'origen.

El president del BBVA afirmava en una recent aparició pública que cada punt bàsic de diferencial amb el deute alemany equival a un sobrecost de 124 milions d'euros i deixar de crear 1.600 llocs de treball a l'Estat. La contundència del banquer il·lustra la gravetat de la situació en un moment en què el crèdit és més necessari que mai per reactivar l'economia i crear ocupació. La manca de liquiditat i el pes del deute són, però, comuns a empreses, famílies i administracions públiques. A la Generalitat, per exemple, la polèmica retallada a la sanitat representa menys de la meitat del pressupost destinat només a pagar els interessos del deute, mentre que la partida d'amortització del principal equivaldria al tercer departament més ben dotat del govern, darrere de Sanitat i a un nivell molt similar a Ensenyament.

El procés de despalanquejament arreu del món podria coincidir amb un fenomen paral·lel de dèficit i desplaçament del capital. Un recent informe del McKinsey Global Institute, amb el títol eloqüent Adéu al capital barat, assenyalava que el 2030 es podria assolir un diferencial de 0,8 a 2,4 bilions de dòlars entre la demanda i l'oferta de capital. És a dir, d'una banda, la demanda de capital continuarà a l'alça per les necessitats d'empreses, governs i famílies, sobretot pel que fa a la inversió en infraestructures i habitatges. D'altra banda, però, l'envelliment de la població i les despeses per pensions i salut limitaran la capacitat d'estalvi real, sobretot a les economies més desenvolupades. El mateix informe indica que el 2010 un 36% de l'estalvi mundial es produeix als països emergents, un nivell que pujarà fins al 53% el 2030. La Xina, convertida ja ara en el primer estalviador mundial, acapararà el 2030 un 25% de l'estalvi mundial, el doble del nivell del 2008.

La pujada dels tipus d'interès reals els anys vinents és per a alguns una conseqüència inevitable de les creixents necessitats d'inversió i la disminució de l'estalvi. A casa nostra, el diferencial de tipus i el risc país afegeixen encara un agreujant a la situació, que esperem que no s'allargui massa. En qualsevol cas, l'accés al capital esdevindrà sens dubte una eina competitiva de primer ordre al món empresarial i que convindrà cercar més enllà de les nostres fronteres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona

Finalitza el tall a la C-66 per protestar contra la gestió de la sequera

la pera
QUERALBS

FGC i Queralbs arriben a un principi d’acord per la gestió de Vall de Núria

QUERALBS
economia

Rècord d’inversió estrangera a les Terres de l’Ebre en cinc anys

Tortosa
economia

El BBVA explora una possible fusió amb el Banc Sabadell

barcelona
economia

La zona euro deixa enrere la recessió tècnica

barcelona