Gran angular

Diners

Estalvi i guerra del passiu

Els petits estalviadors temen que bancs i caixes redueixin el que fins ara han estat retribuint a tipus del 4% i el 5%. Aquest és un dels objectius del govern que, a instàncies del Banc d'Espanya, persegueix que la banca no deteriori més els seus marges, encara que per a compensar-ho es detecta un clar increment en comissions i altres ingressos

El cinc de juliol passat va entrar en vigor el reial decret de 4 de juny 771/2011 del Ministeri d'Economia i Hisenda, el qual introduïx un nou règim d'aportació addicional al Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) amb la finalitat de desenvolupar, en línia amb els treballs de la Comissió Europea, un sistema d'aportacions a aquest fons basat en el principi de “risc assumit”, pel qual s'exigeixen contribucions addicionals a aquest fons a les entitats que remunerin excessivament els seus dipòsits.

Les autoritats pretenen que l'estalviador assumeixi una bona part del descosit per causa de la crisi. Els impositors han obtingut bon profit de les necessitats de liquiditat de bancs i caixes ja que els resultava més econòmic pagar a través dels seus impositors que recórrer als mitjans habituals, d'altra banda cars i restringits.

penalització.

Fins a ara, els bancs estaven obligats a aportar al FGD un 0,06% i les Caixes d'Estalvi, el 0,1% dels dipòsits que contrac-tessin, amb independència de la quantia i tipus d'interès. La nova normativa penalitzarà les entitats bancàries amb seu al nostre país i adscrites al Fons de Garanties de Dipòsits que comercialitzin productes amb venciment entre tres i dotze mesos i ofereixin un rendiment superior a l'Euríbor a 6 mesos més 150 punts bàsics –1,5%–. Tota entitat financera que ofereixi una rendibilitat superior a aquesta referència quedarà obligada a quintuplicar les aportacions que efectuï actualment al Fons de Garantia. Òbviament, amb l'aplicació d'aquesta nova llei, el govern pretén posar fi als superdipòsits.

Els petits estalviadors temen que bancs i caixes redueixin el que fins ara han estat retribuint a tipus del 4% i el 5%. Aquest és un dels objectius del govern que, a instàncies del Banc d'Espanya, persegueix que la banca no deteriori més els seus marges, encara que per a compensar-ho es detecta un clar increment en comissions i altres ingressos.

filials estrangeres.

Un aspecte destacable de l'aplicació d'aquesta llei és el seu obligat compliment per a les institucions registrades en el FGD, però no obliga les filials estrangeres ja que aquestes es regeixen per les normatives dels seus respectius països. Aquestes entitats utilitzaran aquesta excepció per a reforçar les seves operacions a Espanya i guanyar quota de mercat a les entitats autòctones.

Encara que continuarà la guerra del passiu el que segurament canviaran seran les ofertes actuals ja que la il·limitada imaginació de les entitats financeres trobarà solucions amb la condició de no perdre la seva quota de mercat en benefici de les entitats exemptes de complir aquests requisits. De moment ja s'observa que en l'extens aparador d'ofertes, n'hi comencen a aparèixer de bones però a venciments de 18, 24 i 36 mesos; retribució creixent amb els anys; només per a diners nous i, per descomptat, una extensa oferta de productes i regals a la qual ens tenen ja acostumats.

El que resulta innegable és que l'esclat en el 2007 de les hipoteques subprime i les seves posteriors conseqüències han condicionat la forma d'estalviar a Espanya. L'estalvi de les famílies espanyoles ascendeix, segons fonts del Banc d'Espanya, a 1,77 bilions d'euros, dels quals un 25,4% estan invertits directament en borsa; en fons d'inversió i pensions, un 12,4%; en assegurances, el 9,9%, i un 3,8%, en uns altres.

Els dipòsits bancaris representen el 48,5% restant, és a dir, gairebé 900.000 milions d'euros, la qual cosa suposa per al sector bancari un desitjable pastís al qual no solament no estan disposats a renunciar –ja el posseïxen–, sinó que provaran d'arrabassar el que li pugui correspondre als competidors.

El superdipòsit perd atractiu

Els superdipòsits no seran tan atractius per a l'inversor com ho han estat fins ara a causa del fet que les entitats financeres estan duent la seva particular guerra per captar passiu a terminis que són cada vegada més llargs. Amb una inflació del 3,5% i uns tipus d'interès en una clara tendència alcista, mantenir els estalvis captius més de 12 o 15 mesos podria resultar contraproduent, sobretot si el producte limita la disponibilitat efectiva dels diners. Així, les comissions han augmentat considerablement. Les quotes anuals de les targetes de dèbit i crèdit s'han incrementat de mitjana un 82,6% i un 62,3%, respectivament, en els últims cinc anys. El manteniment dels comptes corrents i d'estalvi ho han fet entre un 36,6% i 38,6%, mentre que l'IPC solament ha crescut el 16,6% en aquest mateix període.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ

Roses rep el primer dels nou creuers que hi passaran aquesta temporada

roses

Mig miler de persones demanen reduir la jornada laboral

girona
economia

El BBVA garanteix el seu “compromís total amb Catalunya”

barcelona
economia

Clam per “menys jornada i millors salaris” en un Primer de Maig marcat pel 12-M

barcelona