Economia

infraestructures

La Torras de Sant Joan obre una central de cogeneració

Juntament amb les de càrnies Noel i de la també paperera La Confianza produiran la meitat de l'electricitat que necessita la Garrotxa

Ha calgut ampliar la línia entre Montagut i Serinyà

La fàbrica paperera Torras Papel de Sant Joan les Fonts ha posat en marxa una central de cogeneració –produeix energia elèctrica i tèrmica–, la qual, juntament amb les de càrnies Noel, també de Sant Joan, i la paperera La Confianza de Besalú, contribuirà a generar la meitat de l'electricitat que consumeix tota la comarca de la Garrotxa. La nova central, que té el suport de l'IDAE, ha tingut un cost de 32 milions d'euros i ha calgut la construcció d'una subestació (1,6 milions) i la connexió amb la nova línia de 132 kV d'entre Montagut i Serinyà. Tota l'energia generada en aquestes plantes es ven a les empreses del sector, les quals retornen a les propietàries de la central la que necessiten i la resta la comercialitzen.

El president del Consell de la Garrotxa i alcalde de Sant Joan les Fonts, Joan Espona, ha celebrat que la central de Torras Papel –durant el passat juliol en proves– s'hagi posat en marxa coincidint amb l'acabament de la nova línia de Serinyà.

A més, ha remarcat que la posada en marxa d'aquesta infraestructura assegura el futur a curt i mitjà termini de la factoria que l'empresa té a Sant Joan les Fonts.

Espona hi ha afegit que l'Ajuntament està enllestint una minicentral hidroelèctrica al salt del Molí Fondo, que els permetrà vendre també electricitat. Esperen obtenir-ne uns 40.000 euros anuals.

LA XIFRA

32
milions d'euros és el que ha costat
la construcció de la nova central de cogeneració Sant Joan les Fonts.

Va fer arribar el gas natural a la Garrotxa

Tot i que la central de cogeneració de la Torras Papel no s'ha posat en marxa fins ara, el fet que es projectés va avançar l'arribada ara fa quinze anys del Gas Natural a la comarca de la Garrotxa. I és que la central funciona amb una turbina alimentada amb aquest tipus de gas. Té capacitat per generar 22.000 megawatts. El vapor que produeix l'aprofita l'empresa per al seu procés de fabricació de paper. La nova línia de 132 kV és fonamental per poder transportar l'electricitat des d'aquesta planta i les de les altres dues garrotxines. De fet, es tracta de l'ampliació de la capacitat d'aquesta línia. El projecte és d'Endesa i Bassols Energia i data del 2004. Han calgut, però, moltes negociacions perquè els ajuntaments afectats han demanat moltes millores al traçat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Puig s’estrena a borsa amb una pujada superior al 4%

barcelona
economia

ERC, Comuns i la CUP es comprometen a convalidar la regulació dels lloguers de temporada

barcelona
Economia

El turisme internacional s’enfila fins als 3,3 milions el primer trimestre de 2024

Barcelona
CONFLICTE LABORAL

Els treballadors de Llansà en vaga reben el suport de transportistes de Roca

GIRONA
OCDE

L’OCDE eleva tres dècimes la previsió de creixement del PIB espanyol

economia

Banc Sabadell puja a borsa mentre el País Valencià veu perillar la seva seu

barcelona
economia

Els llocs de treball al Vallès Oriental van a l’alça el primer trimestre de 2024

GRANOLLERS
estats units

La Fed no cedeix i manté els tipus en el seu nivell més alt dels darrers vint anys

barcelona
CONFLICTE LABORAL

La plantilla de Llansà talla la N-260 i manté la vaga en defensa dels acords

LLANÇÀ