Economia

Limitar el dèficit no calmarà els mercats

Els experts opinen que la reforma s'ha d'acompanyar de mesures més efectives

Els mercats no en tenen prou de saber que hi ha pacte per reformar la Constitució Espanyola i introduir un sostre per al dèficit, sinó que la seva evolució dependrà de la lletra petita de l'acord –si es perdrà el marge de maniobra actual o hi haurà una certa “flexibilitat” tal com assegura la ministra Elena Salgado– i, sobretot, de quines altres mesures s'impulsen per tenir sota control els números. Així ho sostenen els experts consultats per aquest diari.

“Els mercats no es calmaran fins que no hi hagi un pla creïble per a la governança de la zona euro”, sosté Xavier Vives, professor de l'escola de negocis Iese i director acadèmic del Centre Sector Públic-Sector Privat. “Les mesures de control del dèficit poden ajudar –continua–, però només són una part de la solució i, a més, s'han de dissenyar de manera efectiva i han d'anar acompanyades de les reformes necessàries per tal que l'economia espanyola pugui créixer.”

“Què significa introduir un sostre del dèficit en la Constitució? A la pràctica, poca cosa, ja que no queda clar què passa si s'incompleix. També l'article 47 garanteix el dret a un habitatge digne.” Aquesta és la reflexió que fa José García Montalvo, catedràtic d'Economia de la UPF, quan se li demana que valori el nou intent del govern espanyol d'asserenar els ànims. Tot i que García Montalvo creu que, a la pràctica, la introducció d'aquest article tindrà poc efecte, admet que encabir aquest precepte en la carta magna almenys demostra als inversors –i a altres espècies desconfiades per naturalesa– que el control de la despesa serà un principi bàsic. De tota manera, com la majoria d'experts consultats, el professor de la UPF opina que la mesura, en tot cas, té un horitzó massa llunyà, ja que no s'aplicarà fins al 2018 com a molt aviat. “Falta massa temps, de manera que els mercats es fixaran en altres coses. A més, primer caldrà veure com es redacta aquest article. Ja s'està parlant d'establir que no hi pot haver dèficit excepte en situacions de greu crisi. Si hi introdueixes aquesta excepció, de fet estem en el mateix punt que ara.”

Cost polític massa alt

Pel consultor Jaume Argerich, els canvis anunciats “no són una mesura efectiva” com sí que ho seria suprimir les duplicitats administratives i altres problemes endèmics de l'economia espanyola. “No podem tenir un ministre de Treball que digui que només hi ha un frau del 25% en els subsidis d'atur”, posa d'exemple. Però Argerich té clar que són mesures que difícilment veurem sobre la taula, ja que “el cost electoral seria altíssim”.

“L'única cosa positiva de la reforma de la Constitució, de cara als mercats –conclou García Montalvo–, és que els dos principals partits polítics s'han posat d'acord en alguna cosa, i aquest és un senyal important.”

En clau catalana, els analistes veuen clar que limitarà encara més el marge de maniobra. Per Argerich, però, no es farà res més que perpetuar l'injust sistema actual. Com recorda, el govern estatal ja controla els ingressos corrents de les comunitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

Els pescadors d’arrossegament de Cambrils dividiran la veda

Cambrils
QUERALBS

FGC alerta que el consistori no ha signat el principi d’acord sobre Vall de Núria

QUERALBS
economia

Nova associació per millorar l’economia i promocionar les Garrigues

Juneda
economia

Catalunya va rebre 1,87 milions de passatgers internacionals per via aèria a l’abril

barcelona
economia

Criteria Caixa es convertirà en el primer accionista de Colonial

barcelona

Girona limitarà els grups de turistes a 25 persones i prohibirà l’ús d’altaveus

GIRONA

L’IRTA converteix les seves explotacions en laboratoris amb nova tecnologia

la tallada d’empordà

Neix una plataforma veïnal que reclama reduir el turisme a la ciutat

GIRONA
SANT PERE PESCADOR

El càmping gironí Las Dunas, premiat als ACSI Awards 2024

GIRONA