Empreses

AB-Biotics inicia als Balcans la seva internacionalització

Una empresa eslovena distribuirà el producte reductor del colesterol AB-Life, que des del mes passat ja ven als mercats espanyol i andorrà la distribuïdora Lacer Farma

“La medicina del futur serà genòmica perquè permet teràpies personalitzades”

La biotecnològica catalana AB-Biotics ha arribat a un acord amb l'empresa eslovena Inspharma per a la distribució del seu probiòtic AB-Life als mercats d'Eslovènia, Croàcia, Bòsnia i Hercegovina, Sèrbia, Montenegro, Macedònia i Albània. Es tracta del primer contracte de llicència internacional per a AB-Biotics, que inicia així el seu procés d'internacionalització després de l'ampliació de capital per valor de 4,3 milions d'euros que va tancar el 29 de desembre al Mercat Alternatiu Borsari amb l'objectiu de ser presents en països de gran potencial com ara el Brasil, els Estats Units, Mèxic, el Regne Unit, Alemanya, França i Turquia, especialment per comercialitzar la línia de solucions de medicina personalitzada, Neurofarmagen, i la d'ingredients funcionals com AB-Life.

“Aquest acord confirma l'aposta d'AB-Biotics per convertir-se en un referent biotecnològic internacional”, destaquen Miquel Àngel Bonachera i Sergi Audivert, cofundadors i consellers delegats de la companyia, que esperen signar aviat nous acords de llicència per a altres mercats.

L'acord amb Inspharma és el segon contracte de llicència de l'AB-Life, que des del gener distribueix a Espanya i Andorra la distribuïdora farmacèutica Lacer Farma sota el nom comercial “Primacol con lactobacillus AB-Life”. És una fórmula probiòtica -basada en microorganismes vius l'activitat de la qual es basa en soques bacterianes que es troben de forma natural a l'intestí humà- que segons l'estudi clínic realitzat per l'Hospital Puerta del Hierro és capaç de reduir el nivell de colesterol total entre un 14 i un 18 per cent. Es pot afegir a productes sense tractament tèrmic com ara derivats de la llet o, mitjançant tècniques d'encapsulació, a begudes i sucs.

“La medicina del futur serà genòmica -expliquen Bonachera i Audivert- perquè els avanços en genètica estan permetent modificar la pràctica en el tractament dels pacients i evolucionar des d'una teràpia general i idèntica per a tots els malalts a una teràpia personalitzada a la carta, ja que es calcula que la resposta als fàrmacs pot estar condicionada fins a un 85% per factors genètics”. En aquest àmbit, l'empresa acaba de treure al mercat Neurofarmagen Depressió, un test que permet als metges identificar a partir d'una mostra de saliva quin tractament serà més efectiu i segur per a un determinat pacient amb aquesta malaltia. Amb l'ADN extret de la saliva, el test analitza quina és la predisposició del pacient per respondre als catorze principis actius més utilitzats en el tractament de la depressió. “El test resulta útil tant per identificar el primer tractament als pacients recentment diagnosticats de depressió, i també per a aquells que necessiten canviar-lo. S'estima que el 10% dels pacients amb depressió tenen problemes amb la seva actual medicació i, consegüentment, molts abandonen el tractament, cosa que fa alentir la recuperació i ajornar la reinserció social i laboral”, destaca la companyia, que recorda que aquesta malaltia és el trastorn mental més prevalent i s'estima que el 15% dels espanyols patiran algun episodi depressiu al llarg de la seva vida.

En la mateixa línia, l'empresa va firmar a final del 2010 un acord amb Laboratoris Rubió per a la distribució en exclusiva en el mercat espanyol de Neurofarmagen TDAH, una anàlisi genètica que permet conèixer la resposta del pacient als principals fàrmacs per al tractament del trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat (TDAH), i que també ajuda a valorar el risc genètic de desenvolupar aquesta malaltia en el futur (per exemple en nens amb antecedents familiars) o de patir trastorns associats. El TDAH representa el 40% de les consultes en psiquiatria infantil i juvenil.

El 2011 va signar altre acord amb Laboratoris Rubió per a la codistribució a Espanya de Neurofarmagen Epilepsia, una anàlisi genètica que permet predir com respondrà el pacient als fàrmacs més utilitzats en el tractament d'aquesta malaltia.

Empresa derivada de la Universitat Autònoma de Barcelona, on té la seu, té laboratoris al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. Després de la compra, l'any passat, de Quantum Experimental, té oficines a Madrid, Mèxic i el Brasil. El 2010 va ser la primera biotecnològica catalana que ha cotitzat al MAB.
Facturació
3,6 M€
Plantilla
51
Any de fundació
2004
Àrees de negoci

Anàlisis, prevenció i investigació

AB-Biotics s'organitza en tres grans àrees de negoci:

-L'àrea de genètica se centra en el desenvolupament d'anàlisis per elaborar estudis de farmacogenètica (la forma com els pacients responen als diferents tractaments i medicaments en funció de la seva herència genètica).

-Ingredients funcionals desenvolupa per al sectors farmacèutic i alimentari productes per a la prevenció i el tractament de malalties.

-Project management ofereix a la indústria farmacèutica i alimentària la gestió integral de projectes d'investigació basats a obtenir solucions biotecnològiques diferenciadores i d'alt valor afegit. Col·labora amb empreses del sector farmacèutic com ara Laboratoris Vendrell, Ferring Farmaceuticals i Lacer, i alimentàries com són Damm, Casa Tarradellas i Carinsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona