Economia

El sector del moble reclama un pla de xoc per no desaparèixer

El tancament del principal fabricant de la Sénia, Naturantaix, provoca fins a un miler d'acomiadaments en prop de tres anys

El consistori senienc reclama un pla ‘Renove' per activar les vendes

El sector del moble necessita reestructurar-se de manera urgent. Una vintena d'empreses de la Sénia han tancat les portes durant els darrers tres anys i un miler de persones han perdut la feina. Tot i així, la demanda de mobles ha caigut en picat i la patronal del sector pronostica que, si no s'adopten accions urgents, el degoteig continuarà. “El sector del moble s'anirà fonent a poc a poc, les fàbriques de la Sénia aniran desapareixent, si no s'emprenen mesures ara mateix”, va lamentar el president del Col·lectiu Empresarial del Moble de la Sénia, Juan José Royo. La presentació del concurs de creditors per liquidar Naturantaix (del grup Antaix) era previsible, de fet l'empresa ja arrossegava tres ERO i actualment la plantilla només treballa dos dies a la setmana. Els sindicats atribueixen la situació a una mala gestió de l'empresa, a la qual fan responsable de no saber-se adaptar al mercat. Per la seua banda, però, els empresaris sostenen que el mercat del moble pràcticament ha desaparegut i no tenen on col·locar la seua producció.

L'Ajuntament de la Sénia també reclama un pla de xoc que permeti generar ocupació. L'alcaldessa, Pilar Ballester, planteja plans especials d'ocupació, un pla Renove per al moble i aconseguir que Ikea utilitzi matèria primera de la zona i captar inversors a l'àrea industrial de la població. D'altra banda, la patronal del moble proposa rebaixes temporals de les quotes de la Seguretat Social, forçar que un percentatge de la producció que es vengui sigui del país i la col·laboració de la Generalitat per muntar una oficina d'exportació. “L'administració ens demana que el sector s'uneixi i faci l'exportació agrupada, però, si no ens ajuden a organitzar-ho, és molt complicat”, va dir Royo. El Col·lectiu Empresarial del Moble es reunirà la setmana vinent per fer un balanç de les actuacions realitzades fins ara i l'efecte que han tingut. En aquest sentit, una de les principals accions que s'ha dut a terme per ajudar el sector és el centre tecnològic de la fusta i el moble (Cenfim), instal·lat a la Sénia. A més, els fabricants demanen a l'administració que totes les infraestructures que s'executen siguin “útils”. “No fan falta tants vivers d'empreses, ni polígons industrials”, va manifestar Royo.

Per la seua banda, els 86 treballadors de Naturantaix esperen que es nomene un administrador concursal per conèixer el seu futur. Els sindicats insisteixen que l'empresa és viable amb una dimensió menor. “Volen traslladar part de la producció de Naturantaix a altres empreses del grup i això té un preu”, va explicar Ivan Escolar, membre del comitè d'empresa, que reclama a Antaix que assumeixi les indemnitzacions de la plantilla.

LA FRASE

Fa un any que advertíem aquesta situació, el sector del moble està desapareixent
Juan José Royo
PRES. Del col·lectiu EMPRESARIAL DEL MOBLE DE LA SÉNIA

LA XIFRA

86
treballadors
de la principal fàbrica de mobles de la Sénia (Montsià), Naturantaix, seran acomiadats.

La taxa d'atur a la Sénia s'enfila fins al 35 per cent

Dels 86 treballadors d'Antaix, 28 són de la Sénia, un dels municipis catalans amb la taxa de desocupats més elevada. Segons l'alcaldessa de la Sénia, Pilar Ballester, aquesta taxa s'enfila ja fins al 35%.

ICV demana al govern un full de ruta per al moble

La diputada d'ICV Hortènsia Grau ha demanat al govern un projecte per a la indústria del moble, que frene el degoteig de tancament d'empreses i destrucció de llocs de treball.

Cal potenciar el moble, però també el turisme

L'Ajuntament de la Sénia treballa per diversificar l'economia local, que actualment depèn totalment del moble. El turisme és un altre dels sectors que podria dinamitzar l'economia local.

Planta de biomassa de residus del moble

L'empresa Ecoenergia ha obtingut la llicència d'obra civil per posar en servei una planta de biomassa, a partir de residus del moble, al polígon de la Sénia. La planta entrarà en funcionament d'aquí a un any.

Els moblistes també obren els diumenges

A més de la indústria del moble, a la Sénia hi ha més d'una trentena de botigues de venda de mobiliari, i la crisi també hi incideix. Fa un any i mig que obren els diumenges per incrementar les vendes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

El termini per reclamar despeses hipotecàries comença en anul·lar-se la clàusula abusiva

BARCELONA
GIRONA

El Govern aprova ajuts a la pagesia per valor d’11,4 milions d’euros

GIRONA
GIRONA

La CGT de Correus denuncia falta de personal en una desena de barris

GIRONA
economia

El Banc Sabadell guanya 308 milions el primer trimestre, un 50% més que l’any passat

barcelona

Unió de Pagesos considera un “pedaç” el decret pel control de fauna cinegètica

girona
Unió Europea

TikTok suspèn el programa de punts de la versió ‘Lite’

Barcelona

Èxit de participació del XXV Fòrum Industrial

girona
economia

Menys burocràcia en els plans d’estalvi d’aigua per ramaders i agricultors

barcelona
Estats Units

Aproven la llei que podria suposar la prohibició de TikTok als EUA

Barcelona