La collita de ceba de Llíria es converteix en adob

AVA denuncia que els baixos preus fa que els agricultors es plantegen abandonar el cultiu

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA) ha denunciat que la producció de ceba autòctona del Camps de Túria està sent destruïda i barrejada amb la terra de cultiu perquè els preus en origen —de 0,03 a 0,09 euros per kilogram en el camp— no arriben ni per a pagar els costos de la collita. Segons el delegat d'AVA-Llíria, José Vicente Rodilla, aquesta mesura s'ha adoptat en el 20% dels camps de ceba.

«Després d'una campanya de ceba absolutament desastrosa en 2008, enguany els preus han tornat a ser pèssims i seran molts més els que es plantegen abandonar el cultiu», ha advertit Rodilla.

En aquest sentit, el president d'AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, ha manifestat que en cultius com les hortalisses hi haurà que plantejar-se una nova estratègia: sembrar un camp només si abans es pacta un bon preu per a la collita. Aguado considera que és necessari un contracte agroalimentari entre les anelles de la cadena per a evitar més riscos en el camp. «I si no hi ha preu, millor que deixem els camps quiets», ha dit.

Segons dades de l'Observatori de Preus, el preu de la ceba ha caigut un 26% per al productor respecte a la mitja de les dos últimes campanyes, mentre només baixa un 5% en destí. Pel que fa al percentatge de participació en el preu final, el 18% va ser per a l'agricultor, el 4% per al majorista i el 78% per al minorista.

El Camp de Túria és la comarca productora de ceba per excel·lència de la demarcació de València i la principal varietat autòctona rep el nom de ceba lliriana o de mig gra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà del mes d'abril

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona