Cinquanta anys de l'empresa Juscafresa de Camallera, dedicada al sector agrícola

Fa tres anys que també treballa per al sector l'industrial, fent remolcs de caixa basculant per transportar àrids i terres

L'empresa té com a prioritat la qualitat del seu producte. Això és el que afirma la família, que diu que això té un cost però a la vegada té un benefici perquè el client sap valorar aquest aspecte.

L'empresa té un servei de postvenda a tot l'Estat, i un mercat d'ocasió que realitza a través dels seus distribuïdors. El remolc escampador de fems és el primer que va fabricar. Va ser l'any 1964. Llavors era el producte estel·lar de l'empresa, i encara ho és actualment. L'any 2006, Juscafresa va entrar al sector industrial amb la fabricació del remolcs amb caixa basculant per al transport de material de la construcció. Els fabrica i pinta, fins a deixar-los a punt per carrossar. L'empresa ha anat ampliat amb els anys les seves instal·lacions. Va començar a finals dels anys cinquanta amb un local de 60 m². L'última ampliació dels locals l'ha feta aquest any, amb 400 m² més que ha destinat a oficines i a recepció.

La societat ha anat canviant també de titulars al llarg del temps. Del 1959 al 1988 va funcionar com una empresa familiar. L'any 1988 hi van entrar més socis familiars, i Jaume Juscafresa va passar a ser el soci majoritari i gerent de l'empresa. El 1989 va fundar Juscafresa Agrícola SA, dedicada a la venda de productes d'importació, però va ser absorbida per Juscafresa el 1998, any en què el fill va passar a ser-ne el gerent.

La crisi

La crisi del sector ramader i agrícola repercuteix en l'empresa, dedicada especialment a aquest sector. En opinió de Joaquim Juscafresa, els pagesos «estan desganats», i això provoca incertesa». «Cal millorar el preu dels productes del camp, i els intermediaris s'han d'estrènyer el cinturó», diu. Considera que s'ha de potenciar que el jovent es quedi a treballar a pagès: «Si els joves no es queden a pagès, el futur és molt difícil.».

LES DADES

Seu de Juscafresa
Camallera (municipi de Saus, Camallera, Llampaies)
Fundadors de l'empresa
Jaume Juscafresa i la seva dona, Conxita Estarriol
Nombre de treballadors
25
Anys de l'empresa
50
Principal mercat
Catalunya i l'Estat
Països on exporta
Argentina, Mèxic, França, Portugal, Itàlia, Rússia Romania, Egipte i el Marroc
Tant per cent d'exportació
Prop d'un 20%
Facturació anual
4,8 milions d'euros
Superfície
4.000 m²
Màquines que fabrica
Remolcs escampadors, segadors, autocarregadors i basculants, en diversos models
Nombre de clients
Uns 3.000

L'escampador de fems, l'estrella

L'escampador de fems, la primera eina que va construir Juscafresa, l'any 1964, és considerada la màquina estel·lar de l'empresa. Se'n fan uns quatre models que es diferencien sobretot per la capacitat i la potència, i també per la tecnologia amb què són fabricats. Aquest tipus de remolc es caracteritza per la solidesa, l'eficàcia i la facilitat d'ús. Va néixer en una època en què, tot i que molts pagesos no tenien possibilitats d'adquirir-lo, va ser de gran utilitat per als que el van comprar, ja que els va suposar un estalvi de mà d'obra. Alguns ramaders van començar a escampar fems per a altres pagesos, amb la qual cosa també els va representar un benefici econòmic. Aquest tipus d'eina agrícola es va anar imposant al sector, i amb el temps gairebé a cada casa de pagès en tenen un. Aquesta feina ja no es fa manualment.

El pas al remolc basculant

Des del 1996, Juscafresa fabrica el remolc basculant –a la foto– per a camions rígids que es dediquen al transport d'àrids, de terres o materials diversos. L'entrada al mercat del sector industrial va donar bons resultats econòmics pel boom de la construcció, però ara ha baixat força.

Prosperar a base de treball i tenacitat

Els fundadors de l'empresa, Jaume Juscafresa i Conxita Estarriol, afirmen que han aconseguit els objectius que es van marcar fa cinquanta anys. Van ser uns inicis difícils, però a base de treball i tenacitat de tots dos han anat prosperant. El cinquantè aniversari de l'empresa coincideix amb el del seu casament. Jaume Juscafresa, que també ha estat alcalde de Camallera durant 24 anys, diu que sense «la mà dreta» de la seva dona no hauria arribat on és ara. Explica que va comprar les eines per a l'empresa amb les 3.000 pessetes que llavors li van sobrar del viatge de noces. Va començar fent tot tipus de reparacions al taller, i gradualment va anar ampliant les instal·lacions comprant els terrenys de darrere el local que tenia i que llavors eren horts: l'any 1965 en van comprar 100 m²; el 1970, 250 m² més; el 1973, 600 m² més; el 1979, 600 m²; el 1982, 1.500 m² més, i el 1989, 400 m². Ell, sovint de viatge per tot l'Estat per vendre productes, la seva dona es quedava a la fàbrica, on havia d'atendre els clients i prendre les decisions que calgués. Llavors no era habitual que una dona fes aquesta feina. En una ocasió, en una discussió amb un client, aquest li va etzibar: «El que ha de fer és anar a rentar els plats.» En aquella època, convidaven a dinar els clients que s'havien d'esperar quan el remolc encara no estava a punt. Durant aquests anys, el matrimoni diu que ha fet moltes amistats i amics. El 10 d'octubre vinent, tota la família celebrarà els 50 anys de l'empresa i el de casats amb una missa i un dinar als locals de la mateixa empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

CaixaBank, escollida millor entitat de banca privada digital d’Europa 2024

barcelona
economia

Banc Sabadell rebutja l’inicial oferta d’absorció del BBVA

barcelona

La Cuina de l’Empordanet presenta la seva nova guia de restaurants

begur

El Vívid, el mes de l’enoturisme a la Costa Brava, tanca amb el 89 % d’ocupació

girona

Acord de col·laboració entre la Cambra i CaixaBank

girona
GIRONA

La demarcació tanca el mes d’abril amb rècord històric d’ocupació

GIRONA
Economia

Rècord d’ocupació a l’abril a Catalunya amb 3,76 milions d’afiliats

barcelona
economia

El PIB de Barcelona supera per primera vegada els 100.000 milions

Barcelona

Les empreses d’ambulàncies s'enfronten al concurs més important

Barcelona