Economia

Deute estable, borses a l'alça

A l'eurozona, el BCE ha manifestat que accelerarà el ritme de compres d'actius mensuals al maig i al juny per compensar la frenada en l'activitat al mercat els mesos de juliol i agost. Alhora, va confirmar que mantindria el QE almenys fins al setembre del 2016. Les declaracions ja han contribuït a estabilitzar les rendibilitats sobiranes. D'altra banda, els tipus implícits dels futurs de l'euríbor més allunyats (a partir del 2017) també s'haurien tensat notablement l'últim mes. En aquest sentit, el mercat estaria descomptant la primera pujada de tipus per al 2018 i uns nivells de referència a final del 2019 en un 0,75%. Les polítiques monetàries expansives (a l'eurozona i al Japó) i la pressió que exerciran sobre les divises continuaran sent catalitzadores a les borses desenvolupades i beneficiaran aquelles en què aquestes polítiques estan en marxa (sobreponderar Eurostoxx 50, Espanya, Itàlia i Nikkei).

Als Estats Units, les actes monetàries de la Fed van mostrar una marxa enrere de la majoria dels membres sobre la seva intenció d'apujar els tipus a partir del juny d'aquest any. A pesar del retard, la majoria continua confiada en una notable recuperació de l'economia, per bé que també es reflecteix una certa frustració entre els membres, davant d'una economia que no acaba de créixer a un ritme sòlid i en què els components més importants, com el consum privat, no acaben de recollir la fortalesa del mercat laboral i els beneficis dels inferiors preus del cru. Els indicadors avançats ja dibuixen un PIB del segon trimestre creixent a un ritme inferior al 2,7% que espera el consens del mercat. De moment, el consens es resisteix a rebaixar les seves estimacions i espera que part del menor dinamisme del primer semestre es contraresti en el segon. Per part nostra, continuem veient risc de més decepcions macroeconòmiques i revisions de PIB a la baixa amb vista al 2015, tant pel consens (2,5% esperat davant del 2,2% esperat per nosaltres) com per la mateixa Fed en la pròxima reunió del 17 de juny. El mercat de futurs ja ha ajustat les expectatives i descompta la primera pujada de tipus per al desembre del 2015. L'evolució macroeconòmica primer, l'impacte en beneficis per l'evolució del dòlar i les inevitables pujades de tipus continuaran llastant el S&P 500 el 2015.

Al Regne Unit, el consens també continua retardant les seves expectatives de pujades de tipus en el segon trimestre del 2016, alhora que accelera les dels contractes més allunyats. Això té com a conseqüència que el pendent de futurs de dipòsit es giri cap al costat positiu. El retard en les expectatives de pujades de tipus hauria de contribuir a depreciar la lliura esterlina i ser un suport per a l'índex borsari anglès. L'estabilització del cru –el sector de l'energia representa un 20% de l'índex– també és un factor positiu. En canvi, la recent victòria del partit conservador per majoria absoluta, si bé va suposar una reacció inicial positiva a la borsa perquè assegurava la governabilitat i l'obtenció dels ajustos fiscals, a mitjà termini comporta el punt negatiu que Cameron proposa avançar al 2016 el referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la UE. Tot i que una sortida del Regne Unit no ha de suposar necessàriament un gran impacte per a la resta de membres, sí que seria força negativa per als britànics. Per tots aquests motius, de moment ens estimem més mantenir la nostra recomanació de cautela respecte a la borsa anglesa.

Pel que fa al deute, tal com esperàvem, en les dues últimes setmanes s'ha produït un cert rebot en el mercat, amb estrenyiments en els trams llargs perifèrics, ajudat per les declaracions d'Alexis Tsipras sobre un possible acord amb la Unió Europea a curt termini i una suposada ajuda de la Comissió Europea per valor de 5.000 milions d'euros.

Malgrat tot, el bo a deu anys espanyol es va tornar a encarir aquesta setmana (encara que menys que l'anterior) fins a un 1,76% des de l'1,83% i va retallar la
prima de risc lleugerament fins als 115 punts bàsics. Continuem pensant que el pla de compra d'actius del Banc Central Europeu tornarà a pressionar a la baixa
les rendibilitats a llarg termini del deute sobirà, tenint en compte a més l'anunci del BCE d'accelerar les compres els pròxims mesos per estabilitzar les rendibilitats (16.800 milions d'euros l'última setmana). D'aquesta manera, si bé continuem positius en l'àmbit del deute perifèric, aquestes també són bones notícies per a la renda variable, que és on ara trobem més valor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

S&P rebaixa la nota del deute d’Israel per l’escalada de la tensió a la regió

barcelona
economia

L’Íbex baixa un 0,8% per les tensions a l’Orient Mitjà

barcelona
EMPRESA

Carme Torras, premi Manel Xifra a la transmissió de coneixement tècnic i tecnològic

GIRONA
economia

El Port de Mataró acollirà el primer Saló Internacional Nàutic amb una trentena d’expositors

mataró

Reempresa evita el tancament de 440 empreses gironines durant l’última dècada

girona
economia

Henkell Freixenet creix un 4,1% l’últim any assolint 1.230 milions d’euros de facturació

sant sadurní d’anoia
medi ambient

Part de les vinyes del Penedès, en perill de mort, per la sequera

VILAFRANCA DEL PENEDÈS
Economia

L’acord perquè Chery fabriqui vehicles a l’antiga Nissan es signarà divendres

barcelona
economia

El Govern autoritza a Circuits de Catalunya a adjudicar la gestió a Fira de Barcelona

BARCELONA